Da bi smanjio troškove i zadržao cene vozila na niskom nivou, Stellantis daje ponude za otkup američkim radnicima

Da bi smanjio troškove i zadržao cene vozila na niskom nivou, Stellantis daje ponude za otkup američkim radnicima

Proizvođač automobila Stellantis najavio je da će ponuditi otkupne pakete mnogim svojim radnicima u SAD-u, samo pet dana nakon što je izvršni direktor Karlos Tavares upozorio na teške izazove u automobilskoj industriji. Kompanija je saopštila da će sredinom avgusta zaposlenima koji ispunjavaju uslove biti ponuđeni paketi za otkup, ali nije precizirala koliko radnih mesta planira da smanji.

Stellantis, koji zapošljava oko 11.000 radnika u SAD-u, rekao je da će ponude biti dostupne samo za određene poslove koje kompanija nije identifikovala. Nije bilo naznaka da li će slične ponude biti proširene i na druge zemlje.

U saopštenju, Stellantis je naveo da se suočava sa inflacionim pritiscima dok nastoji da proizvodi pristupačna vozila. „Ostajemo fokusirani na preduzimanje neophodnih radnji za smanjenje naših troškova kako bismo zaštitili dugoročnu održivost kompanije“, stoji u saopštenju.

Zaposleni će dobiti otpremnine na osnovu godina radnog staža, kao i gotovinske paušalne isplate za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite, dok će im takođe biti ponuđene usluge zapošljavanja.

Nakon izveštaja o pada neto profita za 48% u prvom polugodištu, Tavares je istakao da je automobilska industrija u previranju zbog rastućih zahteva za pristupačnijim vozilima i većih kapitalnih ulaganja za razvoj novih električnih vozila. On je dodao da su u Severnoj Americi zalihe postale previsoke i da planovi za korekciju nisu uspeli, što je dovelo do visoke cene vozila i problema sa privlačenjem kupaca.

Stellantis je prethodno najavio otpuštanje 400 radnika u SAD-u u martu zbog prelaska na električna vozila, a u novembru 2023. godine ponudio je otkup i prevremeno penzionisanje za 6.400 radnika u Evropi.