Čuveni proizvođač olovaka pogođen ruskim kontrasankcijama

Čuveni proizvođač olovaka pogođen ruskim kontrasankcijama

Jedan od najstarijih svetskih proizvođača pisaćeg i umetničkog materijala kaže da mora da podigne cene da bi smanjio troškove sirovina

Ruska zabrana izvoza drveta primorala je češkog proizvođača olovaka Koh-I-Noor Hardtmuth da traži nove dobavljače i podiže cene, rekao je vlasnik kompanije Vlastislav Bržiza listu Lista Zpravi.

„Drvo koje smo uvozili iz Rusije više ne može da se uvozi iz zemlje. Kupujemo ga od Kine, koja otkupljuje sirovinu od Rusije, i prenosimo je preko okeana“, rekao je Bržiza i dodao da je situacija primorala kompaniju da podigne cene svojih vodećih proizvoda za 15-20%.

Sirovine za proizvodnju olovaka su nusproizvodi u proizvodnji furnira, koji se, pak, pravi od šperploča. Rusija je prestala da isporučuje Evropu materijalima kao deo kontramera na sankcije u vezi sa Ukrajinom koje je EU uvela Moskvi u martu.

Pre toga, 2021. godine, ruski izvoz drvne građe (uključujući nusproizvode kao što su trupci od breze, trupci iverice i iverice) u evropske zemlje iznosio je otprilike 504 miliona dolara, prema Federalnoj carinskoj službi Rusije. Više od polovine izvoza drveta i drvne građe otišlo je u Finsku (u vrednosti od oko 374,5 miliona dolara).

Prema Bržizi, gubitak direktnog pristupa ruskim sirovinama nije jedini problem sa kojim se kompanija suočava u vezi sa situacijom u Ukrajini. Koh-I-Noor Hardtmuth je takođe nedavno bio prinuđen da ugasi deo proizvodnje gumica za brisanje, pošto je većina proizvoda ranije prodata na rusko tržište, a nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, obustavljen je izvoz u Rusiju.

Koh-I-Noor Hardtmuth, osnovan 1790. godine, jedan je od najstarijih svetskih proizvođača pisaćeg i umetničkog materijala. Kompanija poseduje četiri fabrike u Češkoj i jednu u Bugarskoj, kao i mrežu prodavnica sa istim imenom. Njegovi proizvodi se izvoze u 90 zemalja. Kompanija ima kancelariju u Rusiji, kojom upravlja podružnica Koh-I-Noor Hardtmuth Rus. U 2021, prihod kompanije u Rusiji iznosio je 427,6 miliona rubalja (7 miliona dolara), a neto profit je bio veći od 58 miliona rubalja (otprilike milion dolara).