Čuveni američki automobilski gigant mogao bi da napusti Nemačku

Čuveni američki automobilski gigant mogao bi da napusti Nemačku

Američki proizvođač automobila Ford sprovodi značajne promene u upravljanju svojom fabrikom u Kelnu, Nemačka, kako bi se prilagodio novom planu restrukturiranja koji bi mogao rezultirati njihovim povlačenjem iz zemlje, prema informacijama iznijetim u članku Bilda. Prema navodima lista, zabrinutost u nemačkoj jedinici raste nakon što je Ford objavio da će samo četiri od deset trenutnih direktora zadržati svoje pozicije.

Ford je najavio smanjenje broja menadžera u svojoj nemačkoj diviziji kao dio šire transformacije evropskog poslovanja. Predsednik nadzornog odbora tvrdi da je ova transformacija neophodna radi pojednostavljenja strukture kompanije i omogućavanja bržeg delovanja, što će pomoći menadžerskom timu da se fokusira na operativne zadatke i uspešno vodi kompaniju u budućnosti.

Prošle godine, Ford je najavio planove za smanjenje radne snage u Evropi, posebno u Nemačkoj, gde će otpustiti 3.800 radnika kako bi se usredsredio na proizvodnju električnih vozila, koja zahtevaju manje osoblja. Ovaj potez deo je šireg plana restrukturiranja koji je već delimično sproveden, pri čemu je broj zaposlenih već smanjen na 13.000.

Nedavno su objavljeni i novi planovi za dodatna otpuštanja u Nemačkoj, ali tačan broj radnika koji će biti pogođeni nije preciziran.