Češka povećava uvoz iz Rusije

Češka povećava uvoz iz Rusije

Češka Republika je povećala uvoz iz Rusije uprkos sankcijama širom EU protiv Moskve, izvestio je u utorak novinski portal Ekonomickidenik, pozivajući se na zvaničnu statistiku.

Prema izveštaju, obim uvoza je skočio za 11,4 odsto u prvoj polovini 2024. na godišnjem nivou, na 1,5 milijardi dolara. Rast je uglavnom bio rezultat povećanja isporuka ruskog gasa.

Češke kupovine prirodnog gasa iz Rusije porasle su osam puta u odnosu na prethodnu godinu u prvoj polovini godine, dostigavši 370 miliona dolara.

Primarni uvozni artikli Češke iz Rusije su nafta, prirodni gas i nuklearno gorivo za rad njenih dve nuklearne elektrane. Takođe uvozi ruski aluminijum, nikl, sintetička đubriva i metalurške proizvode.

Indirektni uvoz ruskog gasa je takođe, kako se izveštava, donekle porastao od prošlog oktobra. To se dešava kada Češka kupuje viškove od Austrije, Mađarske i Slovačke – od kojih sve tri u velikoj meri zavise od gasa iz Rusije. Češki trgovci trenutno nemaju nikakve ugovore sa ruskim gasnim velikim gasom Gaspromom.

Od početka sukoba u Ukrajini, Prag je pokušavao da se odvikne od ruskog gasa i okrenuo se Norveškoj i SAD za snabdevanje. Potonji isporučuje LNG koji se uglavnom prima na terminalu u Holandiji.

Međutim, ekonomska izvodljivost ruskog gasa je porasla u svetlu trenutnih tarifa za transport norveškog gasa i američkog LNG-a, piše Ekonomickidenik. Troškovi takvih pošiljki morem do terminala EU su se u poslednje vreme znatno povećale.

Izveštaj je takođe pokazao da je obim izvoza iz Češke u Rusiju nastavio da se smanjuje. Međutim, indirektni uvoz u Rusiju preko trećih zemalja, uključujući Kazahstan, Kirgistan, Gruziju i Jermeniju, je u porastu, navodi se u izveštaju.