Cijene nafte snižene, simbolično smanjenje proizvodnje OPEK+

Cijene nafte snižene, simbolično smanjenje proizvodnje OPEK+

Cene nafte su u utorak pale, što je manje od prethodnog zasedanja, pošto je dogovor OPEK+ o smanjenju proizvodnje za 100.000 barela dnevno u oktobru viđen kao uglavnom simboličan potez za jačanje cena nakon nedavnog pada tržišta, piše Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su pali za 81 cent, ili 0,9%, na 94,93 dolara po barelu do 03:54 GMT.

Fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) porasli su od ponedeljka na 88,57 dolara po barelu i bili su za 1,70 dolara više, ili 2,0 odsto u odnosu na zatvaranje u petak. Nije bilo poravnanja u ponedeljak, na američki praznik rada.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici na čelu sa Rusijom, zajedno pod nazivom OPEK+, odlučila je da poništi povećanje od 100.000 barela dnevno za septembar nakon što su najveći proizvođač Saudijska Arabija i druge članice izrazile zabrinutost zbog pada cena od juna uprkos oskudnoj ponudi.

Analitičari, koji nisu očekivali sporazum čak ni nakon što je Saudijska Arabija rekla da želi da podigne cene, rekli su da je smanjenje uglavnom simbolično i da ima ograničen uticaj na stvarnu ponudu s obzirom na to da je OPEK+ proizvodio ispod ciljane proizvodnje.

„Dok je broj naslova za rez od 100 mbbl/d, u stvarnosti, stvarni rez će biti mnogo manji…. Većina proizvođača nije uspela da pogodi svoje ciljeve i proizvodi prilično razdaljinu ispod mesta gde bi trebalo da bude, “, rekao je Voren Paterson, šef robne strategije u ING-u, u napomeni.

Ali taj potez je bio važan u smislu signalizacije jer „ukazuje da OPEK+ veoma pažljivo prati potražnju i pokušava da upravlja snabdevanjem kako bi zadržao donji prag cena nafte“, napisao je Noa Baret, istraživački analitičar za energetiku i komunalne usluge u Janus Henderson Investors u belešci.

Ostali faktori koji utiču na tržište uključuju slabiju perspektivu potražnje za naftom zbog obnovljenih karantina u nekim delovima Kine, kao i dogovor o postavljanju ograničenja cena na izvoz ruske nafte, rekla je Tina Teng, analitičarka CMC Marketsa.

Kao odgovor na ograničenja cena nafte iz Rusije, ta zemlja će više isporučivati u Aziju, rekao je njen ministar energetike Nikolaj Šulginov novinarima na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku u utorak.

Podižući cene, šef spoljne politike Evropske unije rekao je da se manje nada postizanju sporazuma o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, koji bi odložio povratak oko milion barela dnevno iranske nafte na tržište.