Cijene nafte rastu zbog izvoza iz SAD

Cijene nafte rastu zbog izvoza iz SAD

TOKIO – Cene nafte su porasle u četvrtak, produživši rast od više od 3 odsto na prethodnoj sednici, podstaknute rekordnim izvozom sirove nafte iz SAD i slabijim američkim dolarom, iako je rast u Aziji ograničen zbog dugotrajnog straha od slabljenja potražnje u Kini, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su ojačali za 20 centi, ili 0,2%, na 95,89 dolara po barelu do 03:32 GMT. Američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla je za 19 centi, ili 0,2%, na 88,10 dolara za barel.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su prošle nedelje za 2,6 miliona barela, prema nedeljnim vladinim podacima u sredu, a izvoz sirove nafte porastao je na 5,1 milion barela dnevno, najviše ikada.

„Solidan američki izvoz sirove nafte podigao je optimizam u pogledu potražnje i podstakao nove kupovine, ali zabrinutost da bi se kineska zbrkana ekonomska politika mogla nastaviti pod rastućom moći predsednika Si Đinpinga ograničila je dobitke u Aziji“, rekao je Hirojuki Kikukava, generalni menadžer istraživanja u Nissan Securities.

Globalni investitori bacili su kinesku imovinu početkom ove sedmice zbog straha da bi ideologija mogla sve više nadmašiti rast pod najmoćnijim kineskim liderom od Mao Cetunga.

Svetska banka je u sredu saopštila da očekuje da će cene energije pasti za 11 odsto u 2023. nakon ovogodišnjeg skoka od 60 odsto nakon ruske invazije na Ukrajinu, iako bi sporiji globalni rast i ograničenja COVID-a u Kini mogli da dovedu do dubljeg pada. Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“.

U međuvremenu, slabost dolara je dodala podršku, pošto je jačina dolara u poslednje vreme bila značajan faktor koji inhibira dobitke na tržištu nafte. Dolar se u četvrtak povukao pošto su se na tržištu povećala očekivanja da će Federalne rezerve SAD ublažiti svoj agresivni stav o povećanju kamatnih stopa.

Slabiji dolar čini naftu denominiranu u dolarima jeftinijom za druge vlasnike valute.

Američki i zapadni zvaničnici finaliziraju planove za nametanje ograničenja cijena ruske nafte usred upozorenja Svjetske banke da će svakom planu biti potrebno aktivno učešće tržišnih ekonomija u usponu da bi bio efikasan.

Zvaničnici su rekli da još uvek nije odlučeno o rasponu cena, ali jedna osoba upoznata sa procesom rekla je da će gornja granica biti određena u skladu sa istorijskim prosekom od 63-64 dolara po barelu – nivoom koji bi mogao da predstavlja prirodnu gornju granicu.