Cijene nafte rastu, OPEK smanjuje proizvodnju

Cijene nafte rastu, OPEK smanjuje proizvodnju

Cene nafte su u utorak porasle, nakon što je Saudijska Arabija upozorila da bi OPEK mogao da smanji proizvodnju kako bi ispravio nedavni pad fjučersa nafte, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 32 centa na 96,80 dolara po barelu do 0004 GMT, nakon nestalne sesije u ponedeljak kada su pali za više od 4 dolara pre nego što su smanjili gubitke da bi se trgovali blizu ravni.

Fjučersi američke sirove nafte Vest Tekas Intermediate su porasli za 37 centi na 90,73 dolara po barelu do 0004 GMT.

Referentne vrednosti su pale za oko 12% i 8% ovog meseca, respektivno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte spremna je da smanji proizvodnju kako bi ispravila nedavni pad cena nafte izazvan lošom likvidnošću tržišta fjučersa i makroekonomskim strahovima, koji su ignorisali izuzetno ograničene fizičke ponude sirove nafte, izjavio je u ponedeljak lider OPEK-a Saudijska Arabija.

Saudijska državna novinska agencija SPA citirala je ministra energetike Saudijske Arabije princa Abdulaziza bin Salmana koji je rekao Blumbergu da OPEK+ ima sredstva i fleksibilnost da se nosi sa izazovima.

U međuvremenu, Evropa se suočava sa novim prekidima u snabdevanju energijom zbog oštećenja sistema naftovoda koji doprema naftu iz Kazahstana kroz Rusiju, što povećava zabrinutost zbog pada u snabdevanju gasom.

Ograničavajući rast cena, Iran je u ponedeljak optužio Sjedinjene Države da odugovlače napore da ožive nuklearni sporazum Teherana iz 2015. – optužbu koju je Vašington negirao, rekavši da je sporazum bliži nego pre dve nedelje zbog očigledne iranske fleksibilnosti.

U snabdevanju u SAD, učesnici na tržištu su čekali podatke o industriji koji bi trebalo da budu objavljeni u 16:30. ET u utorak. Zalihe sirove nafte i benzina u SAD su verovatno pale prošle nedelje, dok su zalihe destilata porasle, pokazala je preliminarna anketa Rojtersa u ponedeljak.