Cijene nafte rastu jer dolar slabi

Cijene nafte rastu jer dolar slabi

SINGAPUR – Cene nafte porasle su u utorak, umanjujući gubitke u odnosu na prethodnu sednicu, pošto je slabiji američki dolar nadoknadio širenje ograničenja COVID-19 u Kini, što je podstaklo strah od usporavanja potražnje za gorivom u drugom najvećem svetskom potrošaču nafte, preneo je Rojters.

Nafta Brent za isporuku u januaru porasla je za 73 centa, ili 0,8%, na 93,54 dolara za barel u 04:06 GMT. Decembarski ugovor je istekao u ponedeljak na 94,83 dolara po barelu, što je pad od 1%.

Američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla je za 58 centi, ili 0,7%, na 87,11 dolara po barelu, nakon pada od 1,6% na prethodnoj sesiji.

Referentne vrednosti za Brent i VTI su završile oktobar na višem nivou, što je njihov prvi mesečni rast od maja, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, rekli da će smanjiti proizvodnju za 2 miliona barela dnevno (bpd).

„Cijene nafte smanjile su rane gubitke kako je američki dolar oslabio, a glavna globalna tržišta akcija su porasla na današnjem azijskom zasjedanju uoči odluke Federalnih rezervi SAD o stopi kasnije ove sedmice“, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Zelena novčanica se povukla
u utorak sa jednonedeljnog vrha u odnosu na korpu glavnih kolega, dok su trgovci odmeravali kakvu će poruku zvaničnici Fed-a preneti na sastanku o politici u sredu.

Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za vlasnike drugih valuta i obično odražava veći apetit investitora za rizikom.

„Predstojeće smanjenje proizvodnje nafte u OPEK+ i rekordni podaci o izvozu nafte u SAD takođe podržavaju cene nafte“, rekao je Teng.

OPEK je u ponedeljak podigao svoje prognoze za svetsku potražnju za naftom u srednjoročnom i dugoročnom periodu, rekavši da je potrebno 12,1 bilion dolara investicija za zadovoljenje ove potražnje uprkos prelasku na obnovljive izvore energije.

Ograničavanje pandemije COVID-19 u Kini primoralo je privremeno zatvaranje Diznijevog odmarališta u Šangaju u ponedeljak i podstaklo zabrinutost zbog smanjene potražnje za gorivom u najvećem svetskom uvozniku sirove nafte, jer on nastavlja sa svojom politikom nulte COVID-19.

Stroga ograničenja pandemije dovela su do pada kineske fabričke aktivnosti u oktobru i smanjenja njenog uvoza iz Japana i Južne Koreje.

Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Management-u, rekao je da je „tržište prevarilo najnoviji niz zatvaranja u Kini“.

„Što dalje idemo u novembar, to smo bliže stupanju na snagu embarga na naftu između EU i Rusije, što će imati materijalni uticaj na rusko snabdevanje, a time i na globalno snabdevanje“, rekao je Ines.

Proveravajući cene nafte, međutim, američka proizvodnja nafte porasla je na skoro 12 miliona barela dnevno u avgustu, najviše od početka pandemije COVID-19, iako su kompanije iz škriljaca izjavile da ne očekuju ubrzanje proizvodnje u narednim mesecima.

To će verovatno dovesti do porasta američkih zaliha sirove nafte u sedmici do 28. oktobra od oko 300.000 barela, pokazala je preliminarna anketa Rojtersa, dok se očekivalo da će zalihe destilata i benzina pasti.