Chevron preuzima ključnu ulogu u venecuelskoj proizvodnji nafte

Chevron preuzima ključnu ulogu u venecuelskoj proizvodnji nafte

VAŠINGTON – Chevron Corp je u subotu dobila američku licencu koja omogućava drugoj po veličini američkoj naftnoj kompaniji da nastavi proizvodnju u Venecueli i dovozi sirovu naftu te južnoameričke zemlje u Sjedinjene Države, prenosi Rojters.

Odluka daje proširena prava za poslednju veliku američku naftnu kompaniju koja još uvek posluje u Venecueli pod američkim sankcijama. Međutim, ograničava bilo kakva gotovinska plaćanja Venecueli, što bi moglo smanjiti količinu nafte koja je dostupna za izvoz.

Uslovi licence su osmišljeni da spreče državnu naftnu firmu Petroleos de Venecuela, SA, poznatu kao PDVSA, da prima prihode od Chevronove prodaje nafte, rekli su američki zvaničnici. Licenca traje šest meseci i automatski će se obnavljati svaki mesec nakon toga, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Američko odobrenje „donosi dodatnu transparentnost venecuelanskom naftnom sektoru“ i omogućava Ševronu da ima koristi od prodaje „nafte koja se trenutno proizvodi“ u zajedničkim ulaganjima sa PDVSA, navodi se u saopštenju kompanije sa sedištem u Kaliforniji.

Nakon naftnih sankcija Venecueli 2019. godine, Chevron je dobio izuzeće da trguje svojom venecuelanskom naftom kako bi nadoknadio zaostale dugove. Ali te privilegije su suspendovane godinu dana kasnije. Čevronova četiri zajednička preduzeća PDVSA proizvodila su oko 200.000 barela sirove nafte dnevno i izvozila je širom sveta pre sankcija.

Sjedinjene Države su izdale dozvolu istog dana kada su Venecuela i opozicioni lideri započeli politički dijalog u Meksiko Sitiju pristankom da zatraže od Ujedinjenih nacija da nadgledaju fond koji obezbeđuje hranu, zdravstvenu zaštitu i infrastrukturu Venecuelancima.

Uslovi zabranjuju Ševronu da pomogne članici OPEK-a u razvoju novih naftnih polja, ali obezbeđuju način da kompanija nadoknadi neke od milijardi dolara koje PDVSA duguje prodajom nafte. Takođe omogućava američkoj kompaniji da uvozi zalihe kako bi pomogla u preradi sirove nafte u zemlji u izvozne klase.

Sjedinjene Američke Države, koje su prve uvele sankcije PDVSA-i 2017. godine, rekle su da zadržavaju pravo da u bilo kom trenutku ukinu ili oduzmu licencu. Portparol je insistirao da odobrenje nije odgovor na ovogodišnji nagli rast cena energije.

„Ova akcija odražava dugogodišnju američku politiku za pružanje ciljanog ublažavanja sankcija na osnovu konkretnih koraka koji ublažavaju patnje venecuelanskog naroda i podržavaju obnovu demokratije“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Sjedinjene Države su godinama povećavale sankcije Venecueli, nastojeći da svrgnu socijalističkog predsednika Nikolasa Madura zbog njegovog reizbora 2018, što Zapad nije priznao. Maduro se držao vlasti uz pomoć PDVSA, Rusije i Irana.

Maduro je dobio novu moć usponom levičarskih lidera u Latinskoj Americi i raskomadanom opozicijom koja se bori zbog nedostatka sredstava, i sa liderima koji su prognani ili zatvoreni.

Američki zvaničnici su ove godine otputovali u Karakas i održali razgovore koji su doveli do oslobađanja sedmoro Amerikanaca koji su bili zatvoreni u venecuelanskim zatvorima u zamenu za puštanje dvojice rođaka Madura koji su osuđeni za drogu.

Ovlašćenje obezbeđuje ograničene nove zalihe sirove nafte tržištu koje se bori da zameni ruska burad koju zapadni kupci izbegavaju zbog invazije na Ukrajinu. Chevron i druge američke rafinerije nafte mogle bi imati koristi od zaliha teške sirove nafte iz Venecuele koja teče u njihove fabrike za preradu na obali Meksičkog zaliva.

Analitičari su upozorili da će Maduro verovatno biti napet zbog ograničenja dozvola, uključujući nedostatak gotovinskih isplata koje je tražila njegova administracija.

Ovlašćenje zabranjuje bilo kakvo plaćanje tantijema za naftu i poreza vladi Venecuele, ili plaćanja u naturi PDVSA-i. Takođe zabranjuje Chevronu transakcije sa kompanijama pod ruskom kontrolom koje posluju u Venecueli.

Uslovi će „zahtevati značajno izveštavanje Ševrona o finansijskim operacijama njihovih zajedničkih preduzeća kako bi se obezbedila transparentnost“, rekao je američki zvaničnik, dodajući da druge sankcije Venecueli i njenim zvaničnicima ostaju na snazi.

„Ne postoji veliki podsticaj u kratkom roku“ za Venecuelu, rekao je Francisko Monaldi, stručnjak za latinoameričku energetsku politiku na Institutu za javnu politiku Baker Univerziteta Rajs. Uslovi bi se vremenom mogli ublažiti, dodao je on.

„Videćemo kako će Madurova vlada reagovati na to i koliko će tovara posle toga biti dodeljeno Ševronu“, rekao je Monaldi.

Sjedinjene Američke Države su ranije ove godine počele da razmatraju zahtev Chevrona za proširenje operacija sa još hitnijim jer je Vašington tražio naftu da zameni zalihe koje su pogođene sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu i nedavno kada je OPEK smanjio svoju proizvodnju.

Venecuela ima oko 300 milijardi barela rezervi nafte, najveće svetske rezerve, ali nije uspela da postigne svoje proizvodne ciljeve zbog nedovoljnog ulaganja, lošeg održavanja, nedostatka zaliha i američkih sankcija.