Porasle cene električne energije u Francuskoj

Porasle cene električne energije u Francuskoj

Cena električne energije u Francuskoj je u utorak iznosila 650 evra po megavat-satu, skočivši za 5,5%, pokazuju podaci razmene Nord Pool-a.

Cena za dan unapred je porasla na 645,54 evra po megavat-satu u 12:46 GMT u odnosu na 611,85 evra dan ranije, kada je takođe bila u porastu.

To znači da je cena električne energije u zemlji daleko premašila prosečnu cenu u EU, koja iznosi oko 600 evra po megavat-satu. Uz to, u utorak su porasle i cene u Austriji, Belgiji i Holandiji.

Cene energenata rastu širom EU jer su isporuke gasa iz Rusije smanjene, a mnoge evropske zemlje se oslanjaju na prirodni gas za proizvodnju električne energije. Iako Francuska nije toliko zavisna kao Nemačka od ruskog gasa, proizvodeći oko tri četvrtine svoje električne energije iz nuklearnih elektrana, vlada se i dalje plaši da bi mogla uvesti obavezna smanjenja potrošnje električne energije tokom grejne sezone.

„Glavni igrači, vladine agencije i preduzeća, moraju da smanje potrošnju gasa i električne energije, jer su dva sistema povezana“, rekla je francuska ministarka energetike Agnes Pannier-Runacher za televiziju CNews ranije ovog meseca.