Cene nafte se stabilizuju

Cene nafte se stabilizuju

NjUJORK – Cene nafte su se u petak stabilizovale jer su nade o jačoj kineskoj tražnji i slabljenju američkog dolara nadmašile zabrinutost zbog globalnog ekonomskog pada i uticaja povećanja kamatnih stopa na upotrebu goriva, piše Rojters.

Da bi se borile protiv inflacije, američke Federalne rezerve pokušavaju da uspore ekonomiju i nastaviće da podižu svoju kratkoročnu ciljnu kamatnu stopu, rekao je u četvrtak predsednik Banke Federalnih rezervi Filadelfije Patrik Harker u komentarima koji utiču na naftu.

Ali nafta dobija podršku zbog nadolazeće zabrane Evropske unije na rusku naftu, kao i nedavnog smanjenja proizvodnje za 2 miliona barela dnevno koje su dogovorile Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, poznatu kao OPEK+.

Nafta tipa Brent je postigla 93,50 dolara po barelu, što je povećanje od 1,12 dolara ili 1,2 odsto. Američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) je postigla 85,05 dolara po barelu, što je povećanje od 54 centa, 0,6%. Tokom sesije, oba pokazatelja su bila niža za više od jednog dolara.

Brent je porastao za 2% na sedmici, dok je VTI pao za oko 0,7%.

Trgovci su povećavali pozicije uoči vikenda nakon isteka novembarskog ugovora sa VTI, povećavajući volatilnost.

„Pristrasnost je da se vikend igra na dugu stranu“, rekao je Džon Kildaf, partner u Again Capital LLC u Njujorku.

Oscilacije u američkom dolaru, koje se obično kreću obrnuto sa cenama nafte, doprinele su nestabilnoj trgovini.

Dolar je oslabio u odnosu na korpu valuta nakon što je u izveštaju navedeno da su neki zvaničnici Fed-a signalizirali veću nelagodu zbog velikog povećanja kamatnih stopa u borbi protiv inflacije, čak i kada planiraju još jedno veliko povećanje kamatnih stopa za novembar.

Brent, koji se u martu približio svom vrhuncu svih vremena od 147 dolara, bio je na putu za sedmični rast od 0,8%, dok je američka nafta krenula ka gubitku od oko 1,5%. Oba merila su pala u prethodnoj nedelji.

Što se tiče smanjenja OPEK+, koje su kritikovale Sjedinjene Države, ministar energetike Saudijske Arabije rekao je da grupa proizvođača radi pravi posao kako bi osigurala stabilna i održiva tržišta nafte.

U četvrtak je nafta porasla nakon što je Bloomberg Nevs objavio da Peking razmatra smanjenje perioda karantina za posetioce na sedam dana sa 10 dana. Za sada nema zvanične potvrde iz Pekinga.

„Neverovatna akcija cena pružila je koristan uvid u ono što se može očekivati kada se kaznena ograničenja ukinu“, rekao je Stiven Brenok iz naftnog brokera PVM, o tržišnom skupu nakon izveštaja.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte, ove godine se držala strogih ograničenja COVID-19, što je u velikoj meri opteretilo poslovne i ekonomske aktivnosti i smanjilo potražnju za gorivom.

U međuvremenu, broj američkih naftnih i gasnih bušotina, rani pokazatelj buduće proizvodnje, porastao je za dva na 771 u sedmici do 21. oktobra, saopštila je kompanija za energetske usluge Baker Hughes Co.

Naftne platforme u SAD su ove nedelje porasle za dva na 612, što je najviše od marta 2020. godine, dok su gasne platforme ostale nepromenjene na 157.