Cene nafte rastu

Cene nafte rastu

Dok su cene nafte u porastu zbog povećanja vazdušnog saobraćaja u Kini dok se ta nacija ponovo otvara nakon nedavnih zatvaranja zbog COVID-19, neuobičajeno toplije vreme u Sjedinjenim Državama i Evropi dovelo je do pada cene prirodnog gasa, prijavio je Forbs.

Cene sirove nafte porasle su za 9% samo ove nedelje, izbrisavši gubitke od 2. januara okončanjem trgovanja sa međunarodnom cenom barela Brent koja je u petak zatvorila na 85,28 dolara.

Povećanje, navodi se u izveštaju, uglavnom je posledica ponovnog otvaranja Kine nakon što je blokirala infekciju COVID-19, što je izazvalo snažan oporavak potražnje za vazdušnim saobraćajem tamo.

Cene nafte su u skladu sa kratkoročnim energetskim izgledima američke Uprave za energetske informacije, koji ima taj indeks sa prosečnom cenom od 83 dolara po barelu do 2023. godine, što je pad od 18% u odnosu na nivo iz 2022. godine.

„Tekuća zabrinutost oko globalnih ekonomskih uslova, kao i ublažavanje ograničenja COVID-19 u Kini, međutim, povećavaju neizvesnost ishoda naših prognoza potražnje“, navodi agencija u izveštaju. „Sa većom globalnom proizvodnjom nafte od potrošnje u našoj prognozi, očekujemo da će se globalne zalihe nafte povećati u naredne dve godine.

Rojters je izvestio da Ekson završava proširenje rafinerije u Bomontu u Teksasu vrednom 1,2 milijarde dolara, što će naglo povećati proizvodnju benzina i dizela, povećavajući proizvodnju sirove nafte za 250.000 barela dnevno.

„Izgradnja nove jedinice za naftu je završena. Pokrenuli smo procedure za puštanje u rad i puštanje u rad je u toku“, rekao je portparol Ekkon-a Ševalije Grej u izjavi e-poštom za novinsku kuću. „Jedinica će dodati 250.000 barela dnevno svih novih zaliha za tržište rafiniranih proizvoda.
Prijavite se za Nevsmak-ov dnevni bilten

Povećanje bi učinilo rafineriju drugom po veličini u zemlji i označilo bi prvo veliko proširenje proizvodnje u skoro jednoj deceniji, navodi se u izveštaju.

Kako budućnost nafte izgleda bikovska, zimsko vreme toplije od očekivanog u Sjedinjenim Državama i Evropi uzrokuje pad cena prirodnog gasa.

Ta roba je počela godinu sa 4 dolara za milion britanskih termalnih jedinica [Btu] zbog neuobičajeno toplih temperatura, ali se očekuje da će u proseku iznositi 5 dolara za milion Btu kako stignu niže temperature, prema izveštaju EIA.