Cene nafte ponovo padaju

Cene nafte ponovo padaju

NjUJORK – Cene nafte su u sredu produžile pad, vođene padom zbog zabrinutosti da će globalna ekonomija dodatno usporiti sa obnovljenim restrikcijama za suzbijanje COVID-19 u Kini, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu Brent za oktobar, koji bi trebalo da isteknu u sredu, bili su 96,49 dolara, što je pad od 2,82 dolara po barelu, ili 2,8%. Aktivniji novembarski ugovor izgubio je 2,20 dolara na 95,64 dolara po barelu. Fjučersi američke sirove nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) su pali za 2,09 dolara, ili 2,3%, na 89,55 dolara po barelu.

„Slabost koja dolazi iz Kine odigrala je značajnu ulogu“ u snižavanju cena, rekao je Hari Altam, energetski analitičar za EMEA i Aziju u StoneKs Group u Londonu. „Postoji strah od uništenja tražnje širom Zapada kako kamatne stope rastu i zabrinutost za inflaciju obuzima zapadne ekonomije.

Tržište je prvenstveno zabrinuto zbog neadekvatne ponude u mesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu i dok se OPEK borio da poveća proizvodnju. To je dovelo do oštre premije kratkoročnih ugovora u odnosu na kasnije datirane fjučerse ranije ove godine, ali se taj obrazac donekle obrnuo kako je proizvodnja porasla.

I OPEK i Sjedinjene Države zabeležile su da je proizvodnja dostigla najviši nivo od ranih dana pandemije korona virusa, pri čemu je proizvodnja OPEK-a dostigla 29,6 miliona barela dnevno (bpd) u poslednjem mesecu, prema istraživanju Rojtersa, dok je proizvodnja u SAD porasla na 11,82 miliona bpd u junu. Oba su na najvišem nivou od aprila 2020.

„Strah da ovde dolazi do usporavanja, a zatim i od potencijala za neko dodatno povećanje ponude koje se spušta na štuku, ima određeni pritisak na tržište“, rekao je Majk Sabo, tržišni strateg u RJO Futures u Čikagu.

Zajednički tehnički komitet Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznika, koji se zajedno nazivaju OPEK+, saopštio je da sada vidi višak nafte ove godine od 400.000 barela dnevno, što je 100.000 barela dnevno više u odnosu na njegovu prognozu mesec dana ranije.

Neke članice OPEK+ pozvale su na smanjenje. Grupa će se sledeće sastati 5. septembra usred slabljenja tražnje u Aziji što je podstaklo Saudijsku Arabiju da snizi svoje zvanične prodajne cene u tom regionu.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su za 3,3 miliona barela, saopštila je u sredu američka Uprava za energetske informacije, dok su zalihe benzina smanjene za 1,2 miliona barela.

Kineska fabrička aktivnost produžila je pad u avgustu zbog novih infekcija COVID-om, najgoreg toplotnog talasa u decenijama i problematičnog imovinskog sektora koji je opteretio proizvodnju, što sugeriše da će se privreda boriti da održi zamah.

Delovi kineskog grada Guangdžou na jugu uveli su u sredu ograničenja na COVID-19, pridruživši se tehnološkom centru u Šenženu u borbi protiv epidemija.