Cene nafte pale su za 2% pošto investitori oprezno paze na smanjenje OPEK+

Cene nafte pale su za 2% pošto investitori oprezno paze na smanjenje OPEK+

Cene nafte pale su u petak za oko 2 odsto posle nestabilne nedelje, pošto je tržište oprezno pratilo poslednju rundu smanjenja proizvodnje OPEK+, piše Rojters.

Fjučers na naftu Brent za februar pao je za 1,53 dolara, ili 1,89%, na 79,33 dolara po barelu do 14:01. EST (1901 GMT) na njihov prvi dan kao prvi mesec ugovora.

Američki fjučers sirove nafte u zapadnom Teksasu (VTI) oslabio je 1,53 dolara, ili 2,01%, na 74,43 dolara po barelu.

Obe referentne vrednosti bile su na pravom putu da objave nedeljne gubitke, pri čemu je VTI trebalo da padne za oko 1,2%, a Brent za 1,3%.

Proizvođači OPEK+ složili su se u četvrtak da uklone oko 2,2 miliona barela dnevno (bpd) nafte sa globalnog tržišta u prvom kvartalu sledeće godine, sa ukupnim iznosom koji uključuje preokret Saudijske Arabije i ruskih 1,3 miliona bpd tekućih dobrovoljnih rezova.

Trgovci su na najavu gledali sa izvesnim skepticizmom, rekao je analitičar OANDA Krejg Erlam.

„(Izgleda) da trgovci ili ne kupuju da će članovi biti usaglašeni ili to ne vide kao dovoljno“, dodao je Erlam.

OPEK+, koji pumpa više od 40 odsto svetske nafte, fokusira se na smanjenje proizvodnje pošto su cene pale sa oko 98 dolara krajem septembra zbog zabrinutosti zbog slabijeg ekonomskog rasta u 2024.

Smanjenja „neće zaustaviti talas konfuzije za koji će naftnom tržištu trebati nedelje i meseci da shvati, i to samo ako su podaci samoizveštavanja zaista pouzdani“, rekao je analitičar PVM-a Džon Evans.

U Sjedinjenim Državama, predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je u petak da će centralna banka „pažljivo“ pomerati kamatne stope jer rizici od „nedovoljnog i preteranog zaoštravanja postaju uravnoteženi“.

U međuvremenu, predsednik Banke federalnih rezervi Čikaga Ostan Gulsbi rekao je u petak da veruje da je američka inflacija na pravom putu za cilj Fed-a od 2 odsto.

Američka proizvodnja je ostala prigušena, a zaposlenost u fabrikama je opala u novembru, pokazalo je istraživanje.

Investitori budno prate globalnu proizvodnu aktivnost, koja je tokom meseca ostala slaba zbog slabe potražnje, pokazala su istraživanja.

U petak su propali pregovori o produženju jednonedeljnog primirja između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, što je dovelo do nastavka rata u Gazi, što bi moglo dovesti do prekida globalnog snabdevanja naftom.

Takođe na strani ponude, Sjedinjene Države su u petak uvele dodatne sankcije u vezi sa ograničenjem cena ruske nafte, ciljajući tri entiteta i tri naftna tankera.

Američke naftne platforme porasle su za pet na 505 ove nedelje, što je najviše od septembra, saopštila je kompanija za energetske usluge Baker Hughes u svom izveštaju koji je pomno praćen u petak.

Na drugom mestu, na dvonedeljnom samitu COP28 u UAE u petak, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na budućnost bez sagorevanja fosilnih goriva.