Cene nafte padaju na skoro dvomesečni minimum

Cene nafte padaju na skoro dvomesečni minimum

Cene nafte pale su u ponedeljak na skoro dvomesečne minimume, skliznuvši na oko 1 dolar po barelu, pošto su se strahovi o snabdevanju povukli, dok su zabrinutost zbog potražnje za gorivom iz Kine i jačine američkog dolara opterećivala cene, izveštava Rojters.

Fjučersi na naftu Brent za januar su pali za 87 centi, ili 1%, na 86,75 dolara po barelu do 04.36 GMT.

Fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) za decembar bili su na 79,21 dolara po barelu, što je pad od 87 centi ili 1,1%, uoči isteka ugovora kasnije u ponedeljak. Aktivniji januarski ugovor je poslednji put pao za 69 centi ili 0,9 odsto na 79,42 dolara po barelu.

Obe referentne vrednosti su zatvorene u petak na najnižem nivou od 27. septembra, produžavajući gubitke za drugu nedelju, sa Brentom u padu od 9%, a VTI za 10%.

„Osim oslabljenog izgleda tražnje zbog kineskog ograničenja COVID-a, oporavka američkog dolara danas je takođe faktor medveda za cene nafte“, rekla je Tina Teng, analitičarka CMC Markets.

„Osećanje o riziku postaje krhko jer svi nedavni ekonomski podaci velikih zemalja ukazuju na recesijski scenario, posebno u Velikoj Britaniji i zoni evra,“ rekla je ona, dodajući da su oštri komentari američkih Federalnih rezervi prošle nedelje takođe izazvali zabrinutost u vezi sa ekonomskom situacijom u SAD. izgledi.

Broj novih slučajeva COVID-a u Kini ostao je blizu maksimuma u ​​aprilu dok se zemlja bori sa epidemijama širom zemlje iu većim gradovima. Škole u ​​okruzima Pekinga u ponedeljak su obustavile nastavu putem interneta nakon što su zvaničnici zamolili stanovnike da ostanu kod kuće zbog sve većeg broja slučajeva.

Fjučersi na naftu Brent u prvom mesecu naglo su se smanjili prošle nedelje, dok je VTI pao u kontango, odražavajući zabrinutost o smanjenju ponude.

U međuvremenu, oskudne zalihe sirove nafte u Evropi su se smanjile jer su rafinerije gomilale zalihe uoči embarga Evropske unije na rusku naftu od 5. decembra, vršeći pritisak na fizička tržišta sirove nafte širom Evrope, Afrike i Sjedinjenih Država.

Visoki predstavnik EU za energetsku politiku rekao je Rojtersu da EU očekuje da će njena regulativa biti završena na vreme za uvođenje plana G7 za ograničavanje cene ruske nafte 5. decembra.

Analitičar RBC Capitala Mike Tran rekao je da slab decembarski istek VTI ugovora ukazuje na prodaju papira, a ne na pravu mekoću fizičkog tržišta.

„Teske globalne zalihe ne podržavaju tradicionalni višak buradi razlog za kontango“, rekao je on u belešci.

Dok su indikatori spot tržišta u Severnom moru i Zapadnoj Africi daleko od jakih, oni takođe ne ukazuju na znake nevolje, dodao je on.

Tržišta dizela su ostala tesna, a Evropa i Sjedinjene Države su se nadmetale za burad. Dok je Kina skoro udvostručila izvoz dizela u oktobru u odnosu na godinu ranije na 1,06 miliona tona, obim je bio znatno ispod septembarskih 1,73 miliona tona.

Potražnja u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte, i dalje je opterećena restrikcijama COVID-a, dok su očekivanja o daljem porastu kamatnih stopa na drugim mestima podigla dolar, čineći robu denominiranu u dolarima skupljom za investitore.