Cene nafte padaju

Cene nafte padaju

SINGAPUR – Cene nafte pale su u ponedeljak za više od 1 dolar po barelu nakon što su kineski zvaničnici tokom vikenda ponovili svoju posvećenost striktnom pristupu suzbijanju COVID-a, uništavajući nade da će se potražnja za naftom vratiti kod najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte.

Fjučersi na naftu Brent su oslabili 1,20 dolara, ili 1,2%, na 97,37 dolara po barelu do 02:27 GMT, nakon što su ranije pali na samo 96,50 dolara. Američka nafta Vest Tekas Intermediate bila je na 91,24 dolara po barelu, što je pad od 1,37 dolara ili 1,5%, pala je na najniži nivo od 90,40 dolara za barel ranije na sesiji.

„Cene nafte su naglo pale pošto su kineski zvaničnici obećali da će se pridržavati politike COVID-nula, dok su se broj zaraženih u Kini povećao, što bi moglo da izazove dodatne mere ograničenja, pomračujući izglede za potražnju“, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Skok američkog dolara takođe utiče na cene nafte, dodala je ona.

Četiri kreatora politike Federalnih rezervi u petak su naznačila da će i dalje razmotriti manje povećanje kamatnih stopa na svom sledećem sastanku politike uprkos jakim podacima o radnim mestima.

Brent i VTI porasli su prošle nedelje, za 2,9% i 5,4%, respektivno, pošto su glasine o mogućem okončanju strogih karantina zbog COVID-19 povećale kineske berze i cene roba uprkos nedostatku bilo kakvih najavljenih promena.

Međutim, na konferenciji za novinare u subotu, zdravstveni zvaničnici su rekli da će istrajati sa svojim pristupom „dinamičkog čišćenja“ slučajevima COVID-a čim se pojave.

Podaci o trgovini iz svetske ekonomije broj 2 kasnije u ponedeljak mogli bi da pokažu dalje hlađenje izvoza pošto je globalna tražnja nastavila da omekšava.

„Tržište se i dalje suočava sa znacima slabljenja potražnje za naftom zbog već visokih cena i slabe ekonomske pozadine na razvijenim tržištima“, navode analitičari ANZ-a u napomeni, dodajući da je potražnja u Evropi i Sjedinjenim Državama pala na nivo iz 2019. godine.

„Sada očekujemo da će globalna tražnja u K4 2022. porasti za samo 0,6 mb/d (miliona barela dnevno) u odnosu na isti kvartal prošle godine i da će se umanjiti sledeće godine.

Cene nafte su podržane očekivanjima strožih snabdevanja pošto će embargo Evropske unije na ruski izvoz sirove nafte početi 5. decembra, dok rafinerije širom sveta povećavaju proizvodnju kako bi zadovoljile jaku potražnju za dizelom.

američke rafinerije nafte
u ovom kvartalu će svoje fabrike raditi vrtoglavom brzinom, blizu ili iznad 90% kapaciteta, dok najveća kineska privatna rafinerija Zhejiang Petroleum and Chemical Co (ZPC) povećava proizvodnju dizela.

Kuvait Integrated Petroleum Industries Co (KIPIC) saopštila je u nedelju da je prva faza rafinerije Al-Zour počela sa komercijalnim radom, prenosi državna novinska agencija (KUNA).