Cene gasa u Evropi rastu

Cene gasa u Evropi rastu

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su u utorak posle sedam sesija pada, pošto se očekuje pad ruskih isporuka preko Ukrajine.

Porudžbine su se navodno smanjile na oko 68% iznosa koji ruski energetski gigant Gasprom može da pošalje prema trenutnom ugovoru o tranzitu. Gasprom je ponovio da su tokovi gasa u skladu sa zahtevima kupaca. Od 12. aprila, zahtevi su navodno iznosili 74,5 miliona kubnih metara. U međuvremenu, snabdevanje preko ruskog gasovoda Severni tok bilo je blizu punog kapaciteta.

Na holandskom tržištu, ugovor za isporuku u maju u čvorištu TTF porastao je za čak 3,9%, a bio je viši za 2,8% na 102,91 evra po megavat-satu od 10:35 u Amsterdamu. Na britanskom tržištu gasa, ugovor u roku od jednog dana je ojačao 3,5% na 220,51 penija po termi.

Obrnuti tokovi ruskog gasa putem gasovoda Jamal-Evropa preko mernog mesta Malnov od Nemačke do Poljske porasli su u utorak, dok su nominacije za isporuke u Slovačku preko Ukrajine pale, u skladu sa nominacijama.

Kriza u vezi sa Ukrajinom do sada nije uticala na isporuke ruskog gasa, čak su porasle u odnosu na nivoe pre sukoba. Međutim, zalihe su pod sve većim pritiskom jer uvoznici unutar i izvan EU insistiraju na snažnijoj akciji na kupovini ruske energije, pretražujući svet u potrazi za alternativnim dobavljačima.

Evropske kratkoročne cene gasa trenutno odražavaju premiju od 20-40% zbog rizika od poremećaja, prema rečima stratega za gas Morgan Stanlei-a za Evropu Martijna Ratsa, kako citira Blumberg.

U međuvremenu, najnoviji zastoj između država članica EU i Rusije zbog zahteva Moskve za plaćanje gasa u rubljama izazvao je zabrinutost da će ruske isporuke biti obustavljene od 20. aprila, kada dospevaju plaćanja po ugovoru.

„I fizički i samo papirni učesnici na tržištu će biti veoma oprezni u zauzimanju pozicija, i kao rezultat toga će velika volatilnost cena verovatno ostati redosled dana“, rekli su analitičari Akpo-a, u izveštaju koji je Rojters video.