Cene gasa u Evropi nastavljaju da rastu

Cene gasa u Evropi nastavljaju da rastu

Promptne cene prirodnog gasa u Evropi nastavljaju da rastu sa septembarskim fjučersima na TTF čvorištu u Holandiji koji su u petak skočili na skoro 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske ICE berze.

Cene su dostigle najviši nivo od marta.

Rast cena počeo je prošle nedelje, nakon što je ruski energetski gigant Gasprom saopštio da će jedina operativna turbina na gasovodu Severni tok 1 biti isključena zbog radova na održavanju od 31. avgusta. Tranzit gasa kroz trasu biće u potpunosti obustavljen do 2. septembra.

U međuvremenu, evropske zemlje pokušavaju da popune skladišta gasa uoči grejne sezone. Neplanirani radovi na održavanju pogoršavaju i rizik od recesije i zimske nestašice energije širom kontinenta.

Od kraja jula gasovod Severni tok 1 se koristi sa 20 odsto svog punog kapaciteta zbog gašenja nekoliko gasnih turbina. Jedan od njih je poslat u Montreal na popravku i tamo je zaglavio zbog kanadskih sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Na zahtev Nemačke, Otava je u julu objavila izuzeće za turbine i poslala jednu od njih, ali je Gasprom odbio isporuku, navodeći nepravilnosti u dokumentaciji.