Britanija započinje nove trgovinske pregovore u Indiji

Britanija započinje nove trgovinske pregovore u Indiji

LONDON – Britanska ministarka trgovine Kemi Badenoh održaće svoj prvi sastanak licem u lice sa svojim indijskim kolegom u ponedeljak u Nju Delhiju u pokušaju da podstakne život u razgovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA) između zemlje, preneo je Rojters.

Putovanje označava prvu zvaničnu rundu pregovora od jula.

Bivši premijer Boris Džonson je u aprilu postavio ambiciozan cilj da dogovori sporazum o slobodnoj trgovini sa Indijom do Divalija u oktobru. Ali bio je primoran da u julu objavi ostavku, a rok je propušten.

Novi premijer Riši Sunak rekao je da je posvećen postizanju dogovora sa Indijom, ali da neće žrtvovati kvalitet radi brzine, u promeni tona u poređenju sa Džonsonom.

Badenoh, koja je na svoju funkciju imenovana u septembru, sastaće se sa indijskim ministrom trgovine Pijušom Gojalom i obratiti se pregovaračkim timovima pre početka runde pregovora.

„Ovde sam u Nju Delhiju da bih započela šestu rundu trgovinskih pregovora Ujedinjenog Kraljevstva i Indije i lično se sastao sa svojim kolegom ministrom Gojalom kako bih postigao napredak u vezi sa ovim sporazumom“, rekla je Badenok u saopštenju.

„Obe nacije su došle za sto sa najvećim ambicijama i spremnošću da rade zajedno na zajedničkom dogovoru.“

Britansko ministarstvo trgovine saopštilo je da će imati za cilj smanjenje carina na robu i otvaranje mogućnosti za svoj sektor usluga.

Među britanskim industrijama koje žele nižu tarifu je i sektor viskija. Indijsko izvozno tržište za viski je prošle godine vredelo skoro 150 miliona funti (174 miliona evra), ali postoji carina od 150 odsto.

Prioritet za Indiju je više viza za studiranje i rad u Britaniji. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman izazvala je svađu u oktobru kada je rekla da su Indijci najveća grupa migranata koji ostaju u zemlji.

Zvaničnici su umanjili uticaj njenih komentara na pregovore.

Ukupno, Britanija i Indija imaju trgovinski odnos od 29 milijardi funti (33,74 milijarde evta), a njegovo širenje je glavni deo britanske indo-pacifičke spoljne politike, koja ima za cilj da unapredi veze sa brzorastućim ekonomijama regiona.

„Sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i Indije ostaje glavni prioritet za industriju. Pozdravljamo državnog sekretara i premijera što su slušali i davali prioritet sadržaju u odnosu na brzinu“, rekao je Andi Burvell, međunarodni direktor u Konfederaciji britanske industrije.

„Trgovina je osnovni pokretač rasta i Indija će biti važan partner i tržište dok Velika Britanija želi da izbegne stagflaciju.

Badenoh je prošlog meseca rekla da bi Britanija trebalo da bude bolje u trgovini nakon svoje odluke da napusti Evropsku uniju, dodajući da veruje da će prednosti Bregzita biti dugoročne.