Britanija potpisala trgovinske sporazume sa Kalifornijom

Britanija potpisala trgovinske sporazume sa Kalifornijom

VAŠINGTON – Britanija je ove nedelje potpisala sporazum koji ima za cilj da podstakne trgovinu i investicije sa Južnom Karolinom, što je treći takav sporazum sa američkom državom, i traži slične sporazume sa Kalifornijom i Jutom, rekao je mlađi ministar trgovine Velike Britanije Greg Ruke, rekao je u petak, prenosi Rojters.

Britanija je i dalje uverena da sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama ima smisla za obe zemlje, rekao je Hands Rojtersu, iako je Bajdenova administracija sve pregovore o slobodnoj trgovini za sada stavila na led.

Britanija je potpisala trgovinske sporazume sa Japanom, Australijom i Novim Zelandom otkako je izašla iz Evropske unije i nada se da će se pridružiti Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo, dodao je on.

„Ipak, sa našim najvećim bilateralnim trgovinskim partnerom, Sjedinjenim Državama, nemamo sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini“, rekao je on, napominjući da dve zemlje dele slične standarde o pravima radnika, životnoj sredini i klimatskim promenama.

Uprkos tome, rekao je Hands, postignut je napredak u bilateralnim trgovinskim pitanjima, uključujući rešavanje dugotrajnog spora oko subvencija za avione i suspenziju američkih carina na čelik i aluminijum.

Sve veći broj američkih država, uključujući Teksas, zainteresovan je da se pridruži Severnoj Karolini, Indijani i sada Južnoj Karolini u potpisivanju memoranduma o razumevanju o trgovini, koji nisu pravno obavezujući, rekao je on.

Hands je rekao da se ove sedmice sastao sa potguvernerkom Kalifornije Eleni Kounalakis i oni su se dogovorili da iduće godine započnu razgovore o proširenim trgovinskim vezama, sa fokusom na vodonik, obnovljivu energiju i finansijsku tehnologiju, između ostalih sektora. Kalifornija je najmnogoljudnija američka država i bila bi šesta po veličini svetska ekonomija da je država.

On je rekao da se u petak sastao i sa državnim zvaničnicima Jute i da je uveren da će postići „dobar dogovor“ nakon rešavanja nekih „manjih otvorenih pitanja“.

Američke države žele da privuku britanske investicije, dok je proširenje izvoznih mogućnosti ključni prioritet za britanske firme, rekao je on, navodeći vazduhoplovstvo i tehnologiju kao druge obećavajuće sektore za proširenje trgovinskih veza.