Britanci su rekli da ne greju svoje domove uveče

Britanci su rekli da ne greju svoje domove uveče

Britanska nevladina organizacija Komitet za klimatske promene pozvala je ljude da isključe grejalice noću i tokom drugih špica u svom najnovijem izveštaju o „budžetu ugljenika“, objavio je britanski Telegraf u subotu.

Umesto da radijatore drže uključene noću tokom najhladnijeg dela godine, Britanci bi trebalo da „prethodno zagreju“ svoje domove popodne kako bi uštedeli novac, savetuje se u izveštaju, objašnjavajući: „Tamo gde su kuće dovoljno dobro izolovane, moguće je prethodno -grejanje pre vršnog vremena, omogućavajući pristup jeftinijim tarifama koje odražavaju smanjene troškove povezane sa radom mreže i proizvodnjom električne energije tokom vremena van vršnog opterećenja. ”

Saveti su usmereni na domaćinstva sa sistemima na električni pogon kao što su toplotne pumpe popularne drugde u Evropi, iako većina britanskih domova koristi gasne kotlove. Do 2033. godine, sve novoizgrađene kuće i do polovine onih izgrađenih nakon 1952. godine trebalo bi da imaju mogućnost prethodnog zagrevanja, saopštio je CCC.

Međutim, vlada navodno razmatra ukidanje predložene zabrane ugradnje kotlova na naftu koja bi stupila na snagu 2026. i primorala nove domove da koriste električne toplotne pumpe nakon upozorenja da će taj potez dodatno opteretiti već preopterećenu električnu mrežu i povećati ruralno gorivo siromaštvo.

Slične žalbe našle su se u poslednjem izveštaju CCC-a. „Mreža već škripi, a glupe ideje poput ove pokazuju koliko će biti gore“, rekao je za Telegraph Endrju Montford iz organizacije Net Zero Vatch, koja je zadužena za klimatsku politiku, sugerišući da električna infrastruktura u Velikoj Britaniji ne može da podnese potražnju miliona električne energije toplotne pumpe rade unisono.

„Ovaj najnoviji savet da se zamrznemo u hladnim večerima samo pokazuje istinu da je san o bogatoj i jeftinoj obnovljivoj energiji laž“, složio se poslanik konzervativaca Kreg Mekinlej.

Najnoviji izveštaj CCC-a navodno opisuje kako Velika Britanija mora da smanji emisije između 2033. i 2037. Kontroverzni saveti o grejačima su uključeni u odeljak o „promeni ponašanja“. Vlada je osnovala ovu nevladinu organizaciju za klimu 2008. godine da savetuje zemlju o tome kako da postigne svoje ciljeve u pogledu emisija, a njeni budžeti za ugljenik su pravno obavezujući.

Direktor CCC-a Kris Stark otkrio je prošlog meseca da čak ni on nije usvojio tehnologiju toplotne pumpe tako snažno preporučenu u izveštajima o budžetu za ugljenik njegove grupe, priznajući da su preskupe za mnoge ljude i da su „veoma teške“ za ugradnju u stanove koji su već opremljeni gasnim kotlovima u svedočenju pred komitetom za reviziju životne sredine Commons-a.

Najnoviji budžet za ugljenik dostupan na veb stranici CCC-a, od 2020. godine, potvrđuje da „više od polovine smanjenja emisija u našim scenarijima zahteva [sic] određeni nivo promene ponašanja“. Taj izveštaj savetuje vladu da iskoristi lekcije naučene iz pandemije Covid-19 kako bi podstakla Britance da prihvate Net Zero predstavljanjem željenih promena kao „novog normalnog“. ”