Brazilski Petrobras nadmašuje očekivanja profita

Brazilski Petrobras nadmašuje očekivanja profita

Brazilska državna naftna kompanija Petrobras u četvrtak je objavila veći porast profita u trećem kvartalu od 48 odsto od očekivanog, najnoviji u nizu sjajnih kvartala pod menadžerima koji su naklonjeni tržištu čiji dani mogu biti odbrojani.

Petroleo Brasileiro SA, kako je formalno poznato, prijavio je neto profit od 46,1 milijardu reala (9,01 milijardi dolara) ili 3,56 reala po akciji, nadmašivši prognozu Refinitiva od 3,52 reala po akciji,

Kao i kod američkih giganata Ekkon Mobil i Chevron, koji su ostvarili ogromne profite u ovom kvartalu, Petrobrasov rezultat je povećan porastom cena goriva i prirodnog gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prosečna cena nafte tipa Brent u periodu od jula do septembra bila je 100,85 dolara, rekao je Petrobras, što je znatno više od 73,47 dolara koliko je zabeleženo godinu dana ranije.

Poslednjih godina, pod menadžerskim timom koji su postavili ekonomski savetnici odlazećem brazilskom predsedniku Žaru Bolsonaru, Petrobras je unapredio svoje poslovanje kako bi se fokusirao na profitabilnija sredstva, uglavnom u naftnoj formaciji poznatoj kao pre-sol na jugozapadnoj obali Brazila.

Međutim, s obzirom da je levičar Luiz Inasio Lula da Silva pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju i da se promena u njenom rukovodstvu očekuje početkom sledeće godine, budućnost kompanije izgleda neizvesna.

Od Lulinog izbora, povlašćene akcije Petrobrasa su pale za oko 8%. Akcije su pale za oko petinu u odnosu na najviši nivo ove godine.

Ranije u četvrtak, Petrobras je rekao da će podeliti oko 43,68 milijardi reala (8,5 milijardi dolara) dividendi. Ogromne isplate kompanije navele su kritičare da tvrde da nedovoljno ulaže u svoj osnovni posao.

Prihod Petrobrasa je skočio 40% na 170,08 milijardi reala. Korigovana zarada pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je za 50,5% na 91,42 milijarde reala, što je takođe nadmašilo procenu analitičara od 88 milijardi reala.

„Ovi rezultati još jednom pokazuju visok nivo učinka koji je postigao Petrobras“, rekao je izvršni direktor Caio Paes de Andrade u saopštenju.

„Sa kapitalnom disciplinom, ulaganjem u otporna sredstva sa adekvatnim stopama prinosa, kompanija je bila u stanju da predstavi učinak na održiv način“, rekao je on.