Brazil daje zeleno svetlo za GMO pšenicu

Brazil daje zeleno svetlo za GMO pšenicu

Brazilska nacionalna komisija za biološku bezbednost odobrila je uzgoj, proizvodnju i marketing pšenice HB4, genetski modifikovanog soja otpornog na sušu koji proizvodi argentinska agrobiznis firma Bioceres, objavile su ove nedelje kompanija i industrijske grupe.

U saopštenju u petak, Bioceres je pohvalio brazilski CTNBio za „otvaranje brazilskog tržišta za tehnologiju“. Soj navodno poboljšava prinose za 43% u takozvanim ciljanim okruženjima.

Dok nekoliko zemalja već dozvoljava uvoz pšenice otporne na sušu, Brazil je tek druga koja je dozvolila uzgoj modifikovane vrste. Zabrinutost oko potencijalnih dugoročnih problema sa usevom koji je glavna hrana za veliki deo sveta navela je većinu nacija da odustanu od podešavanja svog genetskog koda. Brazil je još 2021. odobrio uvoz brašna napravljenog od GMO pšenice, postavši jedina zemlja koja je to učinila u to vreme.

Uprkos skepticizmu prema usevu, čini se da se igrači u industriji zagrevaju za koncept GMO zasnovanog na javnom mnjenju. Iako se Abimapi, trgovinsko udruženje koje predstavlja pekare, proizvođače testenina i druge proizvođače proizvoda od žitarica u Brazilu, u početku protivilo GMO pšenici, nedavno je palo nakon što je naručilo istraživanje javnog mnjenja. Prema anketi, 70 odsto Brazilaca reklo je da im ne bi smetalo da konzumiraju hranu koja sadrži genetski modifikovanu pšenicu.

Brazilska mlinarska industrijska grupa, Abitrigo, rekla je da je odobrenje donelo „smirenost različitim tržišnim akterima“, ali „konačnu reč će imati potrošači“.

Nema naznaka da Brazil planira da odmah počne da uzgaja GMO pšenicu, koja tek treba da prođe mnoge regulatorne prepreke, ali kompanija se nada da će interesovanje za GMO proizvod značajno porasti nakon glasanja o poverenju Brazilije. Relativno mali igrač na globalnom nivou, Brazil i njegov sused Argentina proizvode lavovski udeo južnoameričke pšenice, a uprkos suši se predviđa da će ove sezone požnjeti preko 20 miliona tona.