Tim Klark: Boingovi standardi „progresivno opadaju“

Tim Klark: Boingovi standardi „progresivno opadaju“

Američki vazduhoplovni gigant Boeing nalazi se u „salonu poslednje šanse“ u svetlu dugog pada proizvodnih performansi kompanije, rekao je Tim Klark, šef Emirates Airline.

Jedna od najistaknutijih ličnosti u vazduhoplovstvu, Klark je u nedelju za Fajnenšel tajms rekao da je video „progresivni pad“ Boingovih standarda, koje je pripisao dugotrajnim pogrešnim koracima u rukovodstvu i upravljanju, uključujući davanje prioriteta finansijskom učinku u odnosu na inženjering izvrsnost. Klark je takođe rekao da se sprema da pošalje svoje inženjere da nadgledaju proizvodne linije američkog proizvođača aviona.

„Oni moraju da usade ovu bezbednosnu kulturu koja je bez premca. Moraju da pregledaju svoje proizvodne procese kako ne bi bilo isečenih uglova itd. Siguran sam da su [izvršni direktor] Dave Calhoun i [komercijalni direktor] Sten Dil na tome . . . ovo je salon poslednje šanse“, rekao je Klark, koji je bio na visokim pozicijama u Emiratesu od 1980-ih i predsednik avio-kompanije od 2003. Jedan od najvećih kupaca Boinga, Emirates je u novembru naručio 95 širokotrupnih Boeinga 777 i 787 aviona.

Prethodni menadžment Boinga je napravio brojne greške, tvrdi šef Emiratesa. To je uključivalo prenošenje nekih od njegovih proizvodnih i premeštanja delova proizvodnje 787 u Južnu Karolinu kako bi se smanjili troškovi nakon bitaka sa sindikatima u njegovoj primarnoj bazi severno od Sijetla u Vašingtonu. Boeing je ovim potezom izgubio „veštine i kompetencije“, tvrdi Klark.

On je dalje naveo da je potrebno detaljno preispitati proizvodne procese američke kompanije, dok bi njeno rukovodstvo trebalo da ostavi po strani brige o finansijskim rezultatima.

„Potreban je osnovni pogled na to kako se radi o proizvodnji aviona i gde se proizvode avioni . . . to je samo dobro upravljanje, dobro upravljanje i to bi trebalo da bude prioritet svih u odboru.

„Ne:„ Koliki je povraćaj ulaganja? Šta je suština? Šta je slobodan novčani tok? Kolika je vrednost akcionara? Kolika je vrednost akcije? Šta je moj bonus?’ Ne, to će doći ako to uradiš kako treba“, naglasio je Klark.

Komentari šefa Emiratesa dolaze nakon što je Boeing doživeo novi talas prizemljenja i bezbednosnih provera nakon incidenta u toku leta koji je proleteo deo trupa aviona 737 Maks 9 prošlog meseca. Američka federalna uprava za vazduhoplovstvo od tada je nametnula niz ograničenja za avione 737 MAKS, privremeno zabranivši kompaniji da proširi svoju proizvodnju zbog zabrinutosti za bezbednost putnika.