Boing otvara tehnološki centar u Brazilu

Boing otvara tehnološki centar u Brazilu

Boeing je u utorak otvorio tehnološki i inženjerski centar u Brazilu, sa ciljem da proširi svoj globalni otisak i iskoristi stručnost u zemlji za koju smatra da je vodeće održivo gorivo za vazduhoplovstvo (SAF) proizvodnje, prenosi Rojters.

Ovaj potez dolazi više od tri godine nakon što se povukla iz milijarde dolara vrednog ugovora o kupovini komercijalnog odeljenja lokalnog proizvođača aviona Embraer. Boeing vidi da su obe kompanije usklađene u cilju razvoja brazilskog vazdušnog ekosistema.

„Ovo je veoma logično mesto za ulaganje“, rekao je Brendan Nelson, globalni predsednik odgovoran za strategiju i operacije van SAD.

Brazil, rekao je on, ima visoko obučene inženjere i dobro je pozicioniran da predvodi napore u sektoru dekarbonizacije. „Ova investicija je dugoročna“, rekao je Nelson za Rojters.

Avio-industrija ima ambiciozan cilj da do 2050. postigne neto nultu emisiju ugljenika, čemu je izvršni direktor ponovio da je proizvođač aviona posvećen, a Boing kaže da Brazil ima potencijal da postane jedan od glavnih globalnih igrača na tržištu SAF-a.

Cilj dekarbonizacije u velikoj meri zavisi od razvoja i povećane proizvodnje SAF-a iz obnovljivih izvora kao što su biljna ulja ili otpad. Brazil je globalni lider u proizvodnji biogoriva poput etanola.

Novi tehnološki centar kompanije u Sao Žoze dos Kamposu, gradu u blizini Sao Paula gde je sedište kompanije Embraer, zapošljava oko 500 ljudi, prema Boeingu, čiji je glavni kupac brazilske aviokompanije Gol.

Proizvođač aviona nije rekao koliko planira da uloži u Brazil.

Boingova ekspanzija u južnoameričkoj državi dovela je do toga da dve domaće grupe za odbranu i vazduhoplovnu industriju tuže američku kompaniju zbog angažovanja lokalnih talenata, što je potez za koji smatraju da šteti brazilskoj industriji. Obe grupe imaju Embraer kao člana,

Boing je branio svoj potez, rekavši da će njegovo prisustvo podstaći brazilski vazdušni ekosistem.

„Ne takmičimo se sa Embraerom za njihovo tržište. Mi se takmičimo na različitim tržištima“, rekao je predsednik Boinga za Latinsku Ameriku i Karibe, Landon Loomis, napominjući da kompanije takođe imaju zajedničke interese, uključujući održivost i bezbednost.

Embraerova komercijalna divizija je fokusirana na regionalne avione, dok Boeing proizvodi veće avione.