Boing i sindikalni pregovarači će se sastati radi pregovora o ugovoru 2 nedelje početka štrajka radnika

Boing i sindikalni pregovarači će se sastati radi pregovora o ugovoru 2 nedelje početka štrajka radnika

Sindikat koji predstavlja štrajkačke radnike Boinga na severozapadu Pacifika kaže da očekuje da će nastaviti pregovore sa kompanijom u petak.

Regionalni okrug Međunarodnog udruženja mašinista i vazduhoplovnih radnika saopštio je da će se dve strane sastati zajedno sa saveznim posrednicima. Oni su poslednji put zvanične pregovore vodili pre više od nedelju dana, kada su prekinuta dvodnevna sednica posredovanja.

„Sindikat je spreman za ovu priliku da iznese pitanja koja su članovi identifikovali kao kritične za postizanje sporazuma“, rekao je okrug 751 sindikata mašinista. „Znamo da je jedini način da rešimo ovaj štrajk pregovorima.

Boeing je potvrdio razgovore u petak, koji bi predstavljali napredak nakon što je ovaj gigant u vazduhoplovstvu razljutio sindikalne lidere u ponedeljak objavom revidiranog ugovora za svojih 33.000 radnika u štrajku putem medija i postavljanjem roka za ratifikaciju u petak uveče.

Boingova „najbolja i konačna“ ponuda uključivala je povećanje plata od 30 odsto tokom četiri godine, u odnosu na 25 odsto u dogovoru koji su članovi sindikata velikom većinom odbili kada su glasali za štrajk pre dve nedelje. Sindikat je prvobitno zahtevao 40% tokom tri godine.

Boing je rekao da će ponuda povećati prosečnu godišnju platu za mašiniste sa 75.608 dolara sada na 111.155 dolara na kraju četvorogodišnjeg ugovora. Takođe bi zadržao godišnje bonuse na osnovu produktivnosti. U odbijenom ugovoru, Boing je tražio da te isplate zameni novim doprinosima na penzione račune.

Suočen sa protivljenjem sindikata, Boing je odustao u utorak i dao sindikatu više vremena da razmotri novi predlog. Međutim, mnogi radnici su rekli da najnovija ponuda kompanije nije bila dovoljno dobra s obzirom na povećane životne troškove u oblasti Puget Sound od poslednjih pregovora pre 16 godina.

Boing, koji se ove godine susreo sa ozbiljnim finansijskim, pravnim i mehaničkim izazovima, nestrpljiv je da okonča skupu napuštanje koja je zaustavila proizvodnju njegovih najprodavanijih aviona.

Štrajk je obustavio proizvodnju Boeinga 737, 767 i 777 i doveo je do toga da kompanija preduzima poteze za smanjenje troškova, uključujući povlačenje privremenih odmora za hiljade menadžera i zaposlenih koji nisu u sindikatu.