Boing daje „konačnu ponudu“ radnicima u štrajku, ali sindikat kaže da to nije dovoljno dobro

Boing daje „konačnu ponudu“ radnicima u štrajku, ali sindikat kaže da to nije dovoljno dobro

Avio-gigant Boeing je nedavno izneo svoju „najbolju i konačnu ponudu“ štrajkačima mašinistima, obećavajući veće povišice i bonuse. Međutim, sindikat radnika nije bio zadovoljan tim predlogom, ističući da neće glasati o njegovoj ratifikaciji pre isteka roka za Boing krajem nedelje.

Boing je optužen da je objavio svoju novu ponudu bez prethodnih pregovora sa sindikatom, što je izazvalo negodovanje među radnicima. Sindikat je jasno stavio do znanja da kompanija nema pravo da određuje kada će se glasati o ponudi, odbijajući da ispuni zahtev Boinga za glasanje u petak.

Nakon neuspelih razgovora sa posrednicima, Boing je istakao da je njihova poslednja ponuda rezultat povratnih informacija od sindikata i zaposlenih. Ova ponuda značajno nadmašuje prethodni predlog, uključujući povećanje plata od 30% tokom četiri godine, što je korak napred u odnosu na prethodni predlog od 25%. Sindikat je prvobitno tražio povećanje od 40% tokom tri godine.

Boing je jasno pokazao nameru da okonča štrajk koji traje od 13. septembra, ističući da je nova ponuda ključna za postizanje dogovora. Međutim, štrajkači se suočavaju sa finansijskim pritiscima, jer će uskoro izgubiti zdravstveno osiguranje i plate ako se ne vrate na posao.

Nova ponuda kompanije zavisi od brze ratifikacije sindikata mašinista na severozapadu Pacifika, a sindikat je odlučio da odloži odluku o ponudi nakon nekoliko sati razmatranja. Planovi o povećanju plata i bonusima su istaknuti, ali radnici su zabrinuti zbog nedostatka tradicionalnog penzionog plana.

Boing je takođe ponovio obećanje da će graditi svoj sledeći avion u oblasti Sijetla, što je ključna tačka za sindikalne lidere. Štrajk već utiče na sposobnost Boinga da generiše prihode, obustavljajući proizvodnju nekih aviona, dok se rad na drugim lokacijama nastavlja.

Mere uštede novca su uvedene, uključujući privremene slobodne dane za zaposlene i zamrzavanje zapošljavanja, kako bi se smanjili troškovi tokom štrajka. Očekuje se da će ove mere ostati na snazi dok se situacija ne reši.