Boeing pauzira isporuke nekih 737 MAKS-a zbog problema sa novim dobavljačima

Boeing pauzira isporuke nekih 737 MAKS-a zbog problema sa novim dobavljačima

Boing je pauzirao isporuke nekih 737 MAKS-a jer se bori sa novim problemom kvaliteta dobavljača koji uključuje neusaglašene delove, objavila je kompanija u četvrtak, izveštava Rojters.

Problem, koji utiče na deo porodice aviona 737 MAKS, uključujući avione MAKS 7, MAKS 8 i MAKS 8200, kao i avion za pomorski nadzor P-8 Poseidon baziran na 737 NG, nije pitanje bezbednosti leta, a avioni u službi mogu da nastave sa radom, rekao je Boing.

Američki proizvođač aviona odbio je da komentariše da li će problem naterati Boing da odustane od planova za povećanje proizvodnje 737 ove godine, jer se utrkuje da isporuči najmanje 400 MAKS-a 2023.

Problem će verovatno uticati na „značajan“ broj neisporučenih aviona 737 MAKS, kako u proizvodnji tako iu skladištu, i mogao bi dovesti do smanjenih isporuka 737 MAKS, kako je kompanija priznala.

Problem se odnosi na dva elementa koji spajaju krmeni trup koji je napravio Spirit Aerosistems sa vertikalnim repom, a koji nisu bili pravilno pričvršćeni. Određene verzije aviona, kao što je MAKS 9, koriste armature različitih dobavljača za koje nije utvrđeno da su neusaglašene.

Boing je saopštio da još uvek utvrđuje tačan broj aviona na koje se odnosi problem, a proizvodnja MAKS-a se nastavlja.

Spirit je rekao da radi na razvoju inspekcije i popravke za pogođene trupe.