Boeing imenuje novog izvršnog direktora usled velikih gubitaka i operativnih problema

Boeing imenuje novog izvršnog direktora usled velikih gubitaka i operativnih problema

Boeing je u sredu imenovao Roberta „Kelli“ Ortberga, bivšeg šefa Rockwell Collinsa, za svog novog izvršnog direktora. Ortberg, koji je bio ključan u integraciji Rockwell Collinsa u United Technologies pre penzionisanja 2021. godine, preuzeće ovu ulogu 8. avgusta.

Ovo imenovanje dolazi u trenutku kada Boeing suočava sa značajnim problemima u poslovanju, što se odrazilo u njegovim rezultatim za drugi kvartal. Kompanija je prijavila ogroman gubitak od 1,4 milijarde dolara, u poređenju sa gubitkom od 149 miliona dolara u istom periodu prošle godine. Prihodi su pali za 14,6% na 16,9 milijardi dolara.

Glavni problemi su se pojavili u komercijalnom odeljenju Boeinga, gde je proizvodnja smanjena zbog problema sa bezbednošću i kontrolom kvaliteta. Takođe, odbrambeno poslovanje Boeinga je doživelo značajnu slabost zbog ugovora sa fiksnim cenama koji su izazvali velike gubitke zbog problema u lancu snabdevanja i viših troškova inženjeringa.

Ortbergovo imenovanje je deo pokušaja Boeinga da se oporavi od problema koji su uključivali incident u januaru sa 737 MAKS, kao i druge izazove u vezi sa sigurnošću i kvalitetom. Ortberg, sa iskustvom u industriji i pozadinom u mašinskom inženjeringu, donosi potrebnu stručnost za rešavanje ovih izazova.

Trenutni izvršni direktor, Dejv Kalhoun, koji je preuzeo ulogu u januaru 2020. godine nakon smenjivanja Denisa Muilenburga, planirao je da ostane do 2028. godine. Međutim, incident sa Aljaska erlajnsom i rastuće nezadovoljstvo među klijentima ubrzali su njegovu odluku da se povuče do kraja 2024. godine.

Stručnjaci za vazduhoplovstvo smatraju da bi novi izvršni direktor trebao imati iskustvo u vazduhoplovstvu, upravljanju velikim projektima i strateško razmišljanje, uz naglasak na bezbednost. Ortberg je opisan kao „iskusan lider“ sa dubokim poštovanjem u industriji, što je ohrabrujuće za budućnost Boeinga.

Ortberg će preuzeti dužnost nakon dvodnevnog saslušanja u Nacionalnom odboru za bezbednost saobraćaja o incidentu Aljaska erlajnsom. Boeing je nedavno pristao da se izjasni krivim za prevaru u vezi sa sertifikacijom MAKS-a u sklopu sporazuma sa Ministarstvom pravde.

Akcije Boeinga su porasle za 1,6% u trgovanju pre tržišta nakon najave imenovanja.