Šef BMW-a: Najavom carina na kineske automobile Komisija škodi evropskim interesima

Šef BMW-a: Najavom carina na kineske automobile Komisija škodi evropskim interesima

Evropska komisija (EK) je najavila mogućnost uvođenja preliminarnih dodatnih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, koje bi se kretale od 17 do 38 odsto, počevši od jula. Ovaj potez je deo reakcije na, kako je navedeno, „nepravedne subvencije“ koje kineski proizvođači automobila dobijaju. Međutim, najava je izazvala burne reakcije u nemačkoj vladi i poslovnim krugovima.

Šef nemačkog proizvođača automobila BMW, Oliver Zipse, kritikovao je planove Evropske komisije, ističući da će takve carine štetiti evropskim interesima. Zipse je upozorio da protekcionističke mere poput ovih carina neće pomoći evropskim kompanijama u međunarodnoj konkurenciji, već će ih izolovati i pokrenuti spiralu novih uvoznih dažbina.

Nemački ministar saobraćaja, Folker Vising, izrazio je zabrinutost zbog negativnog uticaja koji bi carine mogle imati na nemačke kompanije. Vising je naglasio da je rešenje u otvorenim tržištima i konkurenciji, a ne u trgovinskim ratovima i zatvaranju tržišta.

Ministar ekonomije, Robert Habek, pozvao je na pregovore kako bi se izbegla „carinska trka“ sa Kinom, upozoravajući da Evropska unija rizikuje eskalaciju trgovinskog sukoba. Habek je istakao da su tarife poslednje sredstvo i često najgore rešenje, te je naglasio potrebu za otvorenim tržištem i jednakim uslovima za sve.

Evropski parlament je citirao izveštaj iz oktobra koji navodi da kineske kompanije, poput BYD, Nio i Xpeng, još uvek izvoze relativno mali broj automobila u EU, dok dve trećine kineskog uvoza čine vozila etabliranih kompanija iz EU i SAD proizvedena u Kini.

Ova situacija naglašava kompleksnost trgovinskih odnosa između EU i Kine, dok nemačka vlada i poslovni lideri apeluju na pronalaženje mirnog rešenja koje će izbjeći štetne posledice po evropske i kineske kompanije.