BMW smanjuje ciljeve prodaje i profita zbog problema sa kočionim sistemom i slabe potražnje u Kini

BMW smanjuje ciljeve prodaje i profita zbog problema sa kočionim sistemom i slabe potražnje u Kini

BMW je objavio da će smanjiti svoje ciljeve prodaje i profita za fiskalnu 2024. godinu, ističući da je ovaj potez delimično motivisan visokim troškovima vezanim za rešavanje problema sa kočionim sistemom koji je uticao na preko 1,5 miliona vozila širom sveta.

BMW grupa sa sedištem u Minhenu saopštila je u utorak da će troškovi povezani sa rešavanjem problema neispravnog integrisanog kočionog sistema, koji je proizveo dobavljač za kompaniju, dostići „visoku trocifrenu sumu u milionima (evra)“ u trećem kvartalu. Predviđa se da će obustava isporuke za pogođena vozila koja nisu još uvek u rukama kupaca imati negativan uticaj na prodaju.

Portparol BMW grupe, koja takođe kontroliše brendove Rolls-Royce i Mini, potvrdio je za Asošijeted pres putem e-pošte da je kompanija prvi put identifikovala problem tokom internog procesa provere kvaliteta. Ovaj problem je inicirao bezbednosni povlačenje u februaru, a od tada su identifikovani dodatni slučajevi „van obima prvobitnog povlačenja“.

BMW sada predviđa da će oko 1,53 miliona vozila u pet zemalja biti pogođeno – uključujući oko 370.000 u Kini, 270.000 u SAD, 150.000 u Nemačkoj, 70.000 u Koreji i 60.000 u Francuskoj.

Pogođena vozila su proizvedena između juna 2022. i avgusta 2024. godine prema BMW-u, i obuhvataju nekoliko modela, uključujući odabrane modele BMW X (osim X3 i X4), serije 5 i 7, Rolls-Royce Spectre, MINI Cooper i Countryman.

Od 1,53 miliona pogođenih vozila, 1,2 miliona je već u rukama kupaca, dok oko 320.000 ostaje u BMW-u ili kod dilera. Kompanija navodi da pojedinačna obustava isporuke na tržištu utiče na trećinu tih vozila.

Portparol BMW-a izjavio je da je kompanija razvila dijagnostički softver za otkrivanje problema sa kočionim sistemom pre nego što se manifestuje. Ukoliko se ukaže potencijalni problem, vozač će biti upozoren da što pre poseti dilera radi besplatne zamene sistema. U slučaju kvara, koji je prema BMW-u „veoma malo verovatan“, sistem bi trebao biti vraćen u „siguran režim“ – osiguravajući da kočnice funkcionišu i zadovoljavaju zakonske standarde, iako će zahtevati veći pritisak od vozača prilikom korišćenja.

Nemački dobavljač automobila Continental AG potvrdio je u utorak da proizvodi ovaj integrisani kočioni sistem za BMW, i da neispravna komponenta može rezultirati oslanjanjem kućišta na rezervnu varijantu. Continental je takođe istakao dijagnostički softver koji može otkriti ovaj potencijalni problem pre nego što se manifestuje.

Continental je ponovio da se kočioni sistem može zameniti ukoliko se identifikuje oštećenje, ali je dodao da očekuje da „samo mali deo“ isporučenih kočionih sistema zaista zahteva zamenu. Kompanija je navela da je izdvojila srednje dvocifrene milionske sume evra za pokriće troškova garancije.

Pored troškova povezanih sa ovim kočionim sistemom, ažurirana finansijska prognoza BMW-a takođe je ukazala na „stalno prigušenu potražnju“, posebno u Kini – što kompanija navodi kao faktor koji utiče na obim prodaje zbog slabe potrošačke raspoloženosti, uprkos vladinim stimulativnim merama.

Izveštavajući i o troškovima povlačenja i opadajućoj potražnji u Kini, BMW smanjuje profit svog automobilskog segmenta za 2024. godinu pre kamatne marže i poreza, značajnog pokazatelja profitabilnosti, na 6% do 7% – što predstavlja pad u odnosu na prethodni raspon od 8% do 10%. Kompanija sada očekuje da će godišnja stopa povrata na uloženi kapital biti između 11% i 13%, što je smanjenje sa 15% na 20%.

BMW takođe prognozira blagi pad isporuka širom sveta za 2024. godinu, u poređenju sa blagim povećanjem koje je ranije bilo predviđeno.

Akcije BMW-a pale su za više od 11% do utorka popodne, dok je Continental pao preko 10%.