BlackRock brani energetske investicije usred kritika od ‘levice i desnice’

BlackRock brani energetske investicije usred kritika od ‘levice i desnice’

Lari Fink, izvršni direktor najveće svetske kompanije za upravljanje imovinom BlackRock Inc, u sredu je branio ulaganja svoje kompanije u energiju nakon što se suočio sa odgovorom zakonodavaca koji su kritični prema njenom stavu o životnoj, društvenoj i zaštiti životne sredine. pitanja upravljanja.

„Činjenice nisu važne za neke podgrupe u ovoj zemlji“, rekao je Fink prisutnima na konferenciji Instituta za međunarodne finansije u Vašingtonu, navodeći 181 milijardu dolara uložene kompanije u američke energetske kompanije.

„Sada me podjednako napadaju i levi i desni pa radim nešto kako treba, nadam se. Ne znam. Bolno je, ali znate šta? Idemo napred.

BlackRock je spreman da finansira američke energetske gasovode čim projekti dobiju odobrenje vlade, rekao je on.

Kompanija je jedan od najvećih finansijera gasovoda u svetu, ulažući u gasovode u Teksasu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Energetska sigurnost je u fokusu nakon najnovijeg poteza OPEK+ da smanji svoj cilj proizvodnje nafte zbog prigovora SAD.

BlackRock se suočio sa kritikama sa mnogih strana u debati o gorivima sa niskim sadržajem ugljenika, pri čemu su ekolozi protestovali da čini premalo da vrši pritisak na promene u portfelj kompanijama fosilnih goriva, a republikanski američki političari optužuju ga za bojkot zaliha energije.

Države, uključujući Teksas, Arkanzas, Zapadnu Virdžiniju, ciljale su firmu zbog svojih ESG investicionih strategija. Luizijana je ovog meseca saopštila da će povući 794 miliona dolara iz sredstava BlackRock-a.

Fink je govorio uoči objavljivanja rezultata za treći kvartal 13. oktobra, kada se očekuje da će pokazati pad kvartalnih prihoda.

Finansijska tržišta su ove godine narušena pošto su globalne centralne banke podigle kamatne stope kako bi se borile protiv tvrdoglavo visoke inflacije. Fink je, međutim, rekao da pad vrednosti akcija i obveznica predstavlja priliku za investitore, a njegova firma je svedok velikog interesovanja za obveznice.

Navodeći faktore kao što je ubrzanje izgradnje novih lanaca snabdevanja, koji su bili teško pogođeni pandemijom COVID-19, Fink je rekao da mere za suzbijanje inflacije mogu, na duge staze, uticati na pritiske cena.

Odvojeno, Finka su pitali da li je zabrinut za Britaniju, gde su privreda i finansijska tržišta poslednjih nedelja bačeni u nemir.

Nacija „doživljava povećanu inflaciju zbog kratkoročnog uticaja Bregzita, kada milioni ljudi napuštaju zemlju i sada imaju ogroman nedostatak radne snage, rastuće plate“, rekao je Fink.