Bivša fabrika Mercedesa-Benza u blizini Moskve nastavlja proizvodnju

Bivša fabrika Mercedesa-Benza u blizini Moskve nastavlja proizvodnju

Ruski prodavac automobila Avtodom mogao bi sledeće godine da pokrene proizvodnju u bivšoj fabrici Mercedes-Benza u Moskovskoj oblasti sa novim partnerima, najavio je ove nedelje zamenik ruskog premijera Denis Manturov, koji je ministar trgovine i industrije.

Ministar je precizirao da će se u fabrici sklapati laka vozila jer je proizvodna linija projektovana upravo za ovu kategoriju.

„Nadam se da će moje kolege završiti ugovore sa odabranim industrijskim partnerima i početi proizvodnju sledeće godine“, rekao je Manturov na marginama foruma „Vojska-2023“.

Avtodom je kupio rusku imovinu Mercedes-Benza u aprilu, nakon što je nemački automobilski gigant napustio zemlju zbog sankcija vezanih za Ukrajinu. Prodaja je uključila fabriku u Moskovskoj oblasti i Mercedes-Benz Manufacturing Rus LLC, kompaniju za lizing i osiguranje automobila.

Avtodom je takođe dobio pravo da obavlja održavanje Mercedes-Benz vozila u Rusiji, uključujući garantnu i post-garantnu podršku.

U međuvremenu, list Izvestija izvestio je u ponedeljak da je Mercedes-Benz najavio potpuno isključenje ruskih dilera sa svog softvera, suspendujući pristup onlajn sistemima koji se koriste za održavanje i identifikaciju problema.

Mercedes je zaustavio proizvodnju u Rusiji početkom marta prošle godine, ubrzo nakon početka rata u Ukrajini. U oktobru je objavila da će se povući od Rusije, pod pritiskom zapadnih sankcija koje su ugrozile budućnost njenog poslovanja u zemlji.

Međutim, nemačka kompanija je obezbedila opciju otkupa u sporazumu sa ruskom vladom o prodaji svoje imovine u zemlji, što joj daje pravo da se vrati i povrati svoje poslovanje u roku od šest godina.