Belgija traži da Evropska unija obuzda cene energije

Belgija traži da Evropska unija obuzda cene energije

Belgijski premijer Aleksandar De Kro najavio je da će tražiti da se na nivou Evropske unije obuzda rast cena struje i plina, koje u celoj Evropi dostižu do sada nezapamćene nivoe.

“Bio sam jedan od prvih koji su rekli da ne možemo nastaviti rešavati problem cena smanjivanjem poreza, nego da ih treba blokirati. To se može učiniti samo zajedno s ostalim evropskim zemljama”, kazao je on.

Najavio je da će sledećih nekoliko sedmica o tome razgovarati s čelnicima ostalih država EU-a, naglasivši da će Belgija sama nešto poduzeti ako to ne bude moguće na evropskom nivou.

Dodaje da bi mere na nacionalnom nivou bile manje efikasne od evropskog rješenja, prenosi Hina.

De Kro ne isključuje mogućnost da se zahvati u velike profite koje ostvaruju energetska preduzeća.

“Naše kompanije i mi kao građani plaćamo vrlo visoke cene. Naravno da je neprihvatljivo da postoje preduzeća koja iz toga dobijaju velike profite. Svako mora snositi svoj deo tereta u ovim teškim vremenima”, rekao je De Kro.

Austrijski kancelar Karl Nehamer podržava ograničenje na nivou EU-a za cene električne energije, objavila je njegova kancelarija.

Austrijska Vlada, predvođena konzervativcima, u početku je bila skeptična prema ideji ograničavanja cena električne energije, ali se za nju zagrejala kako su cene nastavile rasti.

“Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se događa na energetskim tržištima. A to se može dogoditi samo kroz evropsko rešenje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će kancelar nastojati da razuveri one članice EU-a koje se protive takvom rešenju.

“Napokon se nešto mora dogoditi. Ovo tržište se neće samo regulirati u svom sadašnjem obliku. Pozivam svih 27 članica EU-a  da zajednički hitno zaustave ovu eksploziju cena.”

Austrija uveliko zavisi o ruskom plinu, posebno u industriji i grejanju, a pre rata u Ukrajini oko 80 posto ukupnog uvoza plinoa bilo je iz Rusije.

Većina električne energije, međutim, dolazi iz obnovljivih izvora energije, a u austrijskoj javnosti raste nerazumevanje tržišnog sistema u kojem su cene plina i struje usko povezane.

Češko predsedništvo Većem EU-a najavilo je u petak da će uskoro sazvati vanredni sastanak ministara zaduženih za energetiku, kako bi razgovarali o hitnim merama koje se mogu preduzeti u suočavanju s velikim rastom cena energije.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela je najavio takav sastanak “što je moguće prije”.

“Mi smo u energetskom ratu s Rusijom i to je štetno za celu Evropsku uniju.”

U petak su Nemačka i Francuska najavile da će veleprodajne cene električne energije sledeće godine biti deset i više puta skuplje nego prošle godine.

U Nemačkoj su cene dosegnule 850 eura za megavatsat, a u Francuskoj više od 1.000 eura.

Prošle godine u obe zemlje cena je bila 85 eura.