BDP Filipina u K4 raste 7,2%, brže od prognoze

BDP Filipina u K4 raste 7,2%, brže od prognoze

Filipinska ekonomija je porasla po godišnjoj stopi od 7,2 odsto u četvrtom kvartalu, saopštila je u četvrtak statistička agencija, nadmašivši očekivanja.

Ekonomisti u anketi Rojtersa očekivali su da će bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 6,5 odsto u poslednja tri meseca 2022. u odnosu na godinu dana ranije. Rast u trećem kvartalu iznosio je 7,6%.

Sekretar za ekonomsko planiranje Arsenio Balisacan pripisao je sjajan učinak u četvrtom kvartalu smanjenju potražnje nakon ukidanja ograničenja pandemije i potpunog ponovnog otvaranja u posljednja tri mjeseca ove godine.

„Uvereni smo da ćemo ostati na našoj putanji visokog rasta“, rekao je Baliskan na brifingu za medije.

On je rekao da će ponovno otvaranje Kine sigurno biti blagodat za filipinsku ekonomiju, dok će zaštita kupovne moći Filipinaca i osiguranje prehrambene sigurnosti ostati prioriteti za vladu.

Na kvartalnoj osnovi, BDP je dostigao 2,4% u periodu oktobar-decembar, u poređenju sa očekivanjima za rast od 1,5% i revidiranim naviše u prethodnom kvartalu od 3,3%.

Za celu 2022. godinu, rast je bio 7,6%, što je iznad vladinog cilja od 6,5 do 7,5%, i jači od prošlogodišnjeg rasta od 5,7%.

Vlada je postavila cilj rasta BDP-a od 6,0 do 7,0% za 2023. godinu.