Auto-put koji će povezati Banat: Infrastrukturna prekretnica za region

Auto-put koji će povezati Banat: Infrastrukturna prekretnica za region

Banat, prvi put u istoriji, dobiće auto-put koji će spojiti Beograd, Pančevo, Novi Sad, Zrenjanin i opštinu Opovo. Sa ukupnom dužinom od 105 kilometara, ovaj projekat predstavlja značajan korak za razvoj infrastrukture u regionu. Izgradnja auto-puta obuhvata četiri velika mosta preko reka Tamiš, Tisa i Begej, kao i brojne nadvožnjake, podvožnjake i propuste.

Kineska kompanija „Šandong haj spid grup“ (Shandong Hi-Speed Group) je izvođač radova, a na terenu je već angažovano više od deset građevinskih mašina. Iako su izazovi poput prisustva podzemnih voda prisutni, inženjeri su spremni za rad i ističu da je teren duž cele trase ravan.

Auto-put će značajno skratiti putovanje između gradova i omogućiti bolju povezanost regiona. Sa planiranim mostovima, nadvožnjacima i podvožnjacima, saobraćaj će biti efikasniji i bezbedniji. Privrednici iz Zrenjanina ističu da će auto-put olakšati transport robe i doprineti ekonomskom razvoju regiona.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura naglašava da je auto-put šansa za razvoj, privlačenje investitora i ekonomski prosperitet lokalne zajednice. Inženjeri su optimistični u pogledu izvodljivosti projekta i ističu da su pripremni radovi već u toku.

Kroz ovaj infrastrukturni projekat, očekuje se poboljšanje životnog standarda i ekonomska revitalizacija Banata. Auto-put će biti od vitalnog značaja za povezivanje sa drugim delovima zemlje i stvaranje novih poslovnih mogućnosti.