Bajdenova administracija nastoji da zabrani kinesku i rusku tehnologiju u američkim autonomnim vozilima

Bajdenova administracija nastoji da zabrani kinesku i rusku tehnologiju u američkim autonomnim vozilima

Ministarstvo trgovine saopštilo je u ponedeljak da traži zabranu prodaje povezanih i autonomnih vozila u SAD koja su opremljena kineskim i ruskim softverom i hardverom sa navedenim ciljem zaštite nacionalne bezbednosti i američkih vozača.

Iako postoji minimalan kineski i ruski softver koji je raspoređen u SAD, problem je komplikovaniji za hardver. Zbog toga su zvaničnici Commerce-a rekli da će zabrane softvera stupiti na snagu za modelsku godinu 2027., a zabrane na hardver će stupiti na snagu za modelsku godinu 2030. ili 1. januara 2029. za jedinice bez modela godine.

Mjera koja je objavljena u ponedjeljak je proaktivna, ali kritična, navodi agencija, s obzirom na to da bi sva zvona i zviždaljke u automobilima poput mikrofona, kamera, GPS praćenja i Bluetooth tehnologije mogle učiniti Amerikance ranjivijim na loše aktere i potencijalno otkriti lične podatke sa kućne adrese vozača, gde njihova deca idu u školu.

U ekstremnim situacijama, strani protivnik bi mogao da ugasi ili preuzme istovremenu kontrolu nad više vozila koja rade u Sjedinjenim Državama, uzrokujući nesreće i blokiranje puteva, rekla je američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo novinarima tokom poziva u nedelju.

„Ovde se ne radi o trgovini ili ekonomskoj prednosti“, rekao je Raimondo. „Ovo je striktno akcija nacionalne bezbednosti. Dobra vest je upravo sada, nemamo mnogo kineskih ili ruskih automobila na putu.“

Ali Raimondo je rekao da bi Evropa i drugi regioni u svetu u kojima su kineska vozila vrlo brzo postala uobičajena, trebalo da posluže kao „priča upozorenja“ za SAD.

Bezbednosna zabrinutost oko obimnih softverskih funkcija u kineskim vozilima pojavila se u Evropi, gde su kineski električni automobili brzo stekli tržišni udeo.

Uvezeni brendovi vozila u kineskom vlasništvu imali su 7,6% tržišta električnih vozila u Evropi 2023. godine, što je više nego udvostručeno u odnosu na 2,9% u 2020, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila. Udeo svih električnih vozila uvezenih iz Kine je i dalje veći kada se uračunaju brendovi u vlasništvu Zapada koji se proizvode u Kini, kao što su BMV i Tesla: oko 21,7%.

„Ko kontroliše ove tokove podataka i ažuriranja softvera je daleko od trivijalnog pitanja, čiji odgovori zadiru u pitanja nacionalne bezbednosti, sajber bezbednosti i privatnosti pojedinca“, Janka Oertel, direktor programa za Aziju pri Evropskom savetu za spoljne poslove, pisalo je na sajtu Saveta.

Vozila su sada „platforme za mobilnost“ koje prate ponašanje vozača i putnika i prate njihovu okolinu.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da je jasno iz uslova ugovora o uslugama uključenih u tehnologiju da podaci iz vozila završavaju u Kini.

Raimondo je rekao da SAD neće čekati dok se njihovi putevi ne popune kineskim ili ruskim automobilima.

„Izdajemo predloženo pravilo za rešavanje ovih novih pretnji nacionalnoj bezbednosti pre nego što dobavljači, proizvođači automobila i automobilske komponente povezane sa Kinom ili Rusijom postanu uobičajeni i široko rasprostranjeni u američkom automobilskom sektoru“, rekao je Raimondo.

Teško je znati kada bi Kina mogla da dostigne taj nivo zasićenja, rekao je visoki zvaničnik administracije, ali Ministarstvo trgovine kaže da se Kina nada ulasku na američko tržište i da je nekoliko kineskih kompanija već najavilo planove za ulazak u softverski prostor za automobile.

Ministarstvo trgovine je dodalo Rusiju u propise jer ta zemlja pokušava da „udahne novi život svojoj automobilskoj industriji“, rekli su visoki zvaničnici administracije u pozivu.

Predloženo pravilo bi zabranilo uvoz i prodaju vozila sa softverom i hardverom proizvedenim u Rusiji i Kini koji bi omogućili da vozilo komunicira eksterno preko Bluetooth, mobilnih, satelitskih ili Vi-Fi modula. Takođe bi zabranio prodaju ili uvoz softverskih komponenti napravljenih u Rusiji ili Narodnoj Republici Kini koje zajedno omogućavaju da visoko autonomno vozilo radi bez vozača za volanom. Zabrana bi uključivala vozila proizvedena u SAD koristeći kinesku i rusku tehnologiju.

Predloženo pravilo bi se odnosilo na sva vozila, ali bi isključilo ona koja se ne koriste na javnim putevima, kao što su poljoprivredna ili rudarska vozila.

Američki proizvođači automobila rekli su da dele vladin cilj nacionalne bezbednosti, ali trenutno postoji malo povezanog hardvera ili softvera za vozila koji dolazi u američki lanac snabdevanja iz Kine.

Ipak, Alijansa za automobilske inovacije, velika industrijska grupa, kaže da će nova pravila naterati neke proizvođače automobila da se bore za nove dobavljače delova. „Ne možete samo da prebacite prekidač i promenite najsloženiji svetski lanac snabdevanja preko noći“, rekao je Džon Bozela, izvršni direktor alijanse, u izjavi.

Vreme donošenja novih pravila biće dovoljno dugo da neki proizvođači automobila unesu izmene, „ali može biti prekratko za druge“, rekao je Bozela.

Trgovinski zvaničnici su se sastali sa svim glavnim automobilskim kompanijama širom sveta dok su sastavljali nacrt predloženog pravila kako bi bolje razumeli mreže lanca snabdevanja, prema višim zvaničnicima administracije, a takođe su se sastali sa raznim industrijskim udruženjima.

Odeljenje za trgovinu poziva na javne komentare, koji dospevaju 30 dana nakon objavljivanja pravila pre nego što se ono finalizuje. To bi trebalo da se desi do kraja Bajdenove administracije.

Novo pravilo sledi korake koje je ranije ovog meseca preduzela Bajdenova administracija u cilju suzbijanja jeftinih proizvoda koji se prodaju iz Kine, uključujući električna vozila, čime se proširuje napor da se smanji zavisnost SAD od Pekinga i jača domaća industrija.