Bajdenova administracija ima za cilj 2 milijarde dolara grantova za tranziciju električnih vozila u SAD

Bajdenova administracija ima za cilj 2 milijarde dolara grantova za tranziciju električnih vozila u SAD

Administracija predsednika Džoa Bajdena saopštila je u sredu da namerava da uloži dve milijarde dolara iz prošlogodišnjeg Zakona o smanjenju inflacije u ubrzavanje domaće proizvodnje električnih vozila i oživljavanje postrojenja koja se bore, piše Rojters.

Ubrzani grantovi i druge subvencije za finansiranje konverzije postojećih auto-fabrika u proizvodnju električnih vozila mogle bi pomoći Beloj kući u oštrim kritikama sindikata United Auto Vorkers (UAV) zbog novih ekoloških pravila koja imaju za cilj da uvedu eru električnih vozila.

Program grantova za konverziju domaće proizvodnje za EV će obezbediti grantove sa podeljenim troškovima za pravljenje efikasnih hibridnih, plug-in električnih hibridnih, potpuno električnih vozila i vozila na gorivne ćelije.

Kancelarija za tehnologiju vozila Ministarstva energetike saopštila je da će program dati prioritet projektima koji obnavljaju ili obnavljaju proizvodne pogone koji su nedavno prestali sa radom ili se očekuje da će se uskoro zatvoriti.

Cilj je da se očuvaju postojeća radna mesta, uključujući sindikalna radna mesta i plate, i „mogućnosti za rad u zajednicama koje su pokretale našu automobilsku ekonomiju decenijama“, navodi se u saopštenju.

Proizvođač električnih kamiona Lordstovn Motors sa sjedištem u Ohaju podnio je u utorak zahtjev za zaštitu od bankrota, posljednju prijavu za zaštitu iz poglavlja 11 u nizu startapa koji su izašli u javnost tokom buma u ​​eri pandemije u kompanijama za akviziciju posebne namjene (SPAC), koje su bile kompanije koje su bile na berzi na berzi sa ciljem sticanja privatnih kompanija.

Bajdenova administracija, kao deo svog cilja dekarbonizacije privrede do 2050. godine, gura američku automobilsku industriju da ubrza prelazak na električna vozila. Agencija za zaštitu životne sredine predložila je pravila koja bi mogla dovesti do toga da čak dve trećine tržišta novih vozila pređe na električna vozila do 2032.

UAV je upozorio da bi tako brza promena mogla da ugrozi hiljade radnih mesta u državama kao što su Mičigen, Ohajo, Ilinois i Indijana. Šon Fejn, predsednik UAV, vodio je kampanju da spase fabriku džipova u Belvideru, u Ilinoisu, koju je Stellantis NV stavio na pravi put da zatvori. Proizvođač automobila je ostavio otvorenu mogućnost da fabrika dobije novi proizvod uz državnu pomoć.

Pojedinačne nagrade mogu biti između 25 miliona i 500 miliona dolara, a sredstva za grantove će biti dostupna do septembra 2031.

Obaveštenje o namerama koje je Ministarstvo energetike izdalo u sredu je preliminarno. Obaveštenja bi uskoro mogla da prati najava finansiranja koja je slična obaveštenju, značajno drugačija, ili možda uopšte neće biti objavljena, navodi se u saopštenju.