Administracija Bajdena odobrila 1,1 milijardu dolara za podršku nuklearnoj elektrani u Kaliforniji

Administracija Bajdena odobrila 1,1 milijardu dolara za podršku nuklearnoj elektrani u Kaliforniji

Administracija predsednika Džoa Bajdena zvanično je potvrdila odobrenje finansiranja u iznosu od 1,1 milijardu dolara kako bi se podržalo održavanje poslednje nuklearne elektrane u Kaliforniji, poznate kao Diablo Canyon. Ovo finansiranje predstavlja ključni deo plana da se elektrana održi u radu do najmanje 2030. godine, produžavajući njen rad pet godina nakon prvobitno planiranog zatvaranja.

Odeljenje za energetiku nije detaljno objavilo uslove ovog paketa pomoći, ali se očekuje da će biti ključan faktor u očuvanju elektrane koja je bila predmet kontroverznog plana za zatvaranje do 2025. godine. 2016. godine, postignut je sporazum između operatera elektrane, Pacific Gas & Electric, ekoloških grupa i sindikata radnika u elektranama o postepenom zatvaranju reaktora starih četiri decenije. Međutim, taj dogovor je poništen 2022. godine na inicijativu guvernera Kalifornije, Gevina Njusoma, koji tvrdi da je električna energija iz te elektrane neophodna kako bi se sprečili problemi sa snabdevanjem energijom uzrokovani klimatskim promenama.

Kalifornija, poznata po pokretu za zaštitu životne sredine, već godinama ima kompleksan odnos sa nuklearnom energijom. Ekolozi tvrde da država ima dovoljno alternative energije bez potrebe za reaktorima, dok istovremeno upozoravaju na bezbednosne rizike od produženja rada nuklearnih elektrana.

Borba oko budućnosti Diablo Canyon elektrane odvija se u kontekstu rastućeg interesovanja za nuklearnu energiju kao potencijalno čist izvor energije u eri borbe protiv klimatskih promena. I dok nuklearna energija ima prednost u smanjenju emisija ugljenika u odnosu na fosilna goriva, izaziva pitanja u vezi sa dugotrajnim radioaktivnim otpadom. Osim toga, elektrana se suočava sa zahtevom za produženjem licenci za rad, a regulatorna tela će imati ključnu ulogu u određivanju dužine produženja.