Srbija osigurala dodatne isporuke gasa od Gasproma do maja

Srbija osigurala dodatne isporuke gasa od Gasproma do maja

Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović potvrdio je da je postignut dogovor o dodatnoj isporuci gasa od kompanije Gasprom do maja sledeće godine, čime je obezbeđena sigurnost snabdevanja ovog energenta za Srbiju. Bajatović je naglasio da će Srbija imati dovoljno gasa čak i u slučaju ekstremno hladne zime, kada su temperature ispod minus 20 stepeni.

On je istakao da su zalihe gasa adekvatne da pokriju sve eventualne pikove potrošnje, te da građani ne treba da brinu o snabdevanju. Bajatović je upozorio na moguće probleme sa tranzitom gasa usled ukrajinske odluke o neprodužavanju sporazuma sa Rusijom, ali je naglasio da „Srbijagas“ i „Gasprom“ imaju kontrolu nad situacijom.

„Cene gasa su povoljne i značajno niže od tržišnih“, rekao je Bajatović, dodajući da se očekuje rast cena nafte usled eskalacije sukoba na Bliskom istoku, što bi moglo uticati i na cenu gasa. Međutim, naglasio je da će cena ostati ispod 350 dolara, što je i dalje mnogo povoljnije od tržišnih cena.

Bajatović je takođe istakao značaj sigurnosti snabdevanja, naglašavajući da su predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, postigli dogovor koji dodatno osigurava snabdevanje gasom za Srbiju.