Avio-prevoznik Emirates naručio 15 Airbus A350 nakon spora oko motora tokom sajma u Dubaiju

Avio-prevoznik Emirates naručio 15 Airbus A350 nakon spora oko motora tokom sajma u Dubaiju

Avio-prevoznik Emirates saopštio je u četvrtak da će kupiti 15 dodatnih aviona Erbas A350-900 u vrednosti od 6 milijardi dolara nakon što je spor između avio-kompanije i evropskog proizvođača postao neuobičajeno javni tokom ovonedeljnog sajma u Dubaiju.

Narudžba Emiratesa, daleko manja nego što se prvobitno očekivalo, usledila je nakon što su avio-kompanija i njen sestrinski prevoznik FliDubai kupili avione u vrednosti od 63 milijarde dolara od Boeing Co. na početku nedeljne izložbe, koja dolazi pošto su se međunarodna putovanja oporavila nakon pandemije koronavirusa.

Emirates je do sada naručio 65 aviona.

U utorak je predsednik Emirata Tim Klark signalizirao da će prevoznik odložiti veliku kupovinu aviona Erbas A350 zbog zabrinutosti oko motora Rolls-Roice Trent KSVB-97 na 350-1000. Rolls-Roice je energično osporio Klarkove komentare o, kako je opisao, dodatnom održavanju koje im je potrebno u vrućem i pustinjskom okruženju Dubaija.

Narudžba u četvrtak će Emirates dobiti seriju 900, koja ima drugačiji motor. U saopštenju Emiratesa koje je takođe citiralo Erbas ne pominje se spor oko motora, ali aviokompanija i proizvođač posebno nisu održali konferenciju za novinare na Dubai Air Shov-u da bi razgovarali o kupovini.

„Planiramo da rasporedimo naše A350 za opsluživanje niza novih tržišta, uključujući misije na dugim razdaljinama do 15 sati leta iz Dubaija“, rekao je predsednik i izvršni direktor Emirata šeik Ahmed bin Said Al Maktum u saopštenju. „Blisno ćemo sarađivati sa Erbasom i Rolls-Roiceom kako bismo osigurali da naši avioni isporuče najbolju moguću operativnu efikasnost i iskustvo letenja za naše klijente.

Za Erbas, dogovor predstavlja istiskivanje prodaje na aeromitingu kojim dominira Boing. Erbas je ukinuo svoj kultni dvospratni A380, koji je jedan od glavnih radnih konja flote Emirata.

„Ovim sporazumom obeležavamo još jedan solidan korak napred u dugogodišnjem sporazumu o odnosima između Emirata i Erbasa“, rekao je u saopštenju glavni komercijalni direktor Erbasa Kristijan Šerer.