Avio-industrija u krizi: Boing i Erbas suočavaju se sa izazovima u lancu snabdevanja

Avio-industrija u krizi: Boing i Erbas suočavaju se sa izazovima u lancu snabdevanja

Poslednjih godina avio-kompanije su suočene sa nizom izazova koji su izazvali poremećaje u lancu snabdevanja, utičući na američkog giganta Boing i rivala iz Evrope, Erbas. Problemi sa lancem snabdevanja, uzrokovanima kako tehničkim, tako i logističkim poteškoćama, imaju ozbiljne posledice po industriju.

Boing je, tokom protekle godine, bio suočen sa problemima u vezi sa njihovim zvezdanim avionom, 737 MAKS, što je kulminiralo velikim bezbednosnim incidentom u letu Alaska Airlinesa početkom januara. Očekivano povećanje proizvodnje 737 MAKS-a do 2025. godine sada je zamrznula američka Federalna uprava za avijaciju (FAA), što će dodatno usporiti raspored isporuke koji već kasni.

Sa druge strane, i Erbas se suočava sa sopstvenim izazovima u lancu snabdevanja. Problemi sa motorima koje je proizvela jedinica RTX, Pratt & Whitney, zahtevaju pregled stotina aviona Erbas 320neo između 2023. i 2026. godine. Inspekcije i popravke motora zahtevaju znatno vreme, dodatno otežavajući situaciju aviokompanijama.

Neki kupci Boinga već razmatraju premeštanje porudžbina drugim dobavljačima, kao što je Erbas. Aljaska erlajns, koja je do sada bila isključivo snabdevana od strane Boinga, razmatrala je narudžbine Boinga 737 MAKS 10 pre incidenta u januaru. Međutim, sada je moguća promena u strategiji, posebno sa planiranom akvizicijom Havaiian Airlines-a, koju snabdeva Erbas.

Prelazak na drugog dobavljača aviona nije lak proces, jer kompanije moraju da obezbede mesto u porudžbini proizvođača, koji mora da pripremi lance snabdevanja za ispunjenje porudžbina za avione tokom dugoročnih perioda. Proizvodna infrastruktura Erbasa je već rezervisana do 2030. godine, što dodatno otežava prelazak na druge dobavljače.

I dok se Erbas suočava sa velikim brojem porudžbina, Boeing se bori sa tehničkim i regulatornim problemima. Pored toga što treba da dobije sertifikat za nove verzije 737 MAKS aviona, Boing se suočava i sa pitanjima o kontroli kvaliteta nakon nedavnog incidenta sa Alaska Airlinesom.

Iako su oba proizvođača aviona suočena sa izazovima, industrija se i dalje kreće napred. Erbas je zabeležio rekordan broj novih porudžbina u 2023. godini, dok Boing radi na rešavanju tehničkih i bezbednosnih pitanja kako bi se vratio na put uspešnosti.