Avio-kompanije nastavljaju sa radom nakon što je globalni IT pad izazvao haos

Avio-kompanije nastavljaju sa radom nakon što je globalni IT pad izazvao haos

Avio-kompanije su se postepeno vraćale na internet u subotu nakon što su se globalni prevoznici, banke i finansijske institucije našle u problemu zbog jednog od najvećih IT padova u poslednjih nekoliko godina, uzrokovanih ažuriranjem antivirusnog programa.

Gužve putnika su se u petak povećale na aerodromima da sačekaju vesti jer je desetine letova otkazano, a operateri su se borili da održe usluge na pravom putu, nakon što je ažuriranje programa koji radi na Microsoft Windovs-u srušilo sisteme širom sveta.

Više američkih avio-kompanija i aerodroma širom Azije reklo je da sada nastavljaju sa radom, a usluge čekiranja su vraćene u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Tajlandu, a uglavnom se vraćaju u normalu u Indiji, Indoneziji i na singapurskom aerodromu Čangi od subote popodne.

„Sistemi za čekiranje su se vratili u normalu (na pet glavnih tajlandskih aerodroma). Nema dugih redova na aerodromima kao što smo iskusili juče“, rekla je predsednica aerodroma Tajland Kirati Kitmanavat novinarima na aerodromu Don Muang u Bangkoku.

Microsoft je saopštio da je problem počeo u četvrtak u 19:00 GMT, utičući na korisnike Vindovs-a koji koriste softver za sajber bezbednost CrovdStrike Falcon.

CrovdStrike je saopštio da je uveo rešenje za problem, a šef kompanije Džordž Kurc rekao je za američki novinski kanal CNBC da želi da se „lično izvini svakoj organizaciji, svakoj grupi i svakoj osobi koja je bila pogođena”.

Takođe je rečeno da bi moglo potrajati nekoliko dana da se vrati u normalu.

Tim američkog predsednika Džoa Bajdena razgovarao je sa Kraudstrijkom i onima koji su pogođeni problemom „i spreman je da pruži pomoć po potrebi“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

„Naše razumevanje je da su letovi nastavljeni širom zemlje, iako i dalje postoje zagušenja“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Izveštaji iz Holandije i Britanije sugerišu da su zdravstvene službe možda bile pogođene poremećajem, što znači da potpuni uticaj možda još nije poznat.

Pogođene su i medijske kompanije, a britanski Skaj njuz je rekao da je greška prekinula emitovanje vesti u petak ujutru, a australijski Ej-Bi-Si je takođe izvestio o velikim poteškoćama.

Do subote su se usluge u Australiji uglavnom vratile u normalu, ali aerodrom u Sidneju je i dalje izveštavao o kašnjenjima letova.

Australijske vlasti upozorile su na povećanje broja pokušaja prevare i krađe identiteta nakon prekida rada, uključujući ljude koji nude pomoć u ponovnom pokretanju računara i traže lične podatke ili podatke o kreditnoj kartici.

Banke u Keniji i Ukrajini prijavile su probleme sa svojim digitalnim uslugama, dok su neki operateri mobilne telefonije bili u prekidu, a korisničke usluge u brojnim kompanijama su pale.

„Razmeri ovog nestanka su bez presedana i bez sumnje će ući u istoriju“, rekla je Džunad Ali iz Britanskog instituta za inženjering i tehnologiju, dodajući da je poslednji incident koji se približava istim razmerama bio 2017. godine.

Dok su neki aerodromi obustavili sve letove, na drugim je osoblje avio-kompanije pribeglo ručnom čekiranju putnika, što je dovelo do dugih redova i frustriranih putnika.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) prvobitno je naredila da se svi letovi prizemlje „bez obzira na destinaciju“, iako su avio-kompanije kasnije rekle da ponovo uspostavljaju svoje usluge i rešavaju zaostale.

Najveća indijska avio-kompanija Indigo rekla je da su operacije „rešene“, u saopštenju objavljenom na Ks.

„Dok je prekid rešen i naši sistemi su ponovo na mreži, mi marljivo radimo na nastavku normalnog rada i očekujemo da će se ovaj proces produžiti do vikenda“, rekao je prevoznik u subotu.

Jedan putnik je rekao za AFP da se situacija na aerodromu u Delhiju vraća u normalu do ponoći u subotu uz samo mala kašnjenja međunarodnih letova.

Niskotarifni avioprevoznik AirAsia rekao je da još uvek pokušava da se vrati na mrežu i da je „danonoćno radio na oporavku svojih sistema kontrole odlaska (DCS)“ nakon globalnog prekida rada. Preporučio je putnicima da rano stignu na aerodrome i da budu spremni za „ručno čekiranje“ na šalterima aviokompanija.

Kineski državni mediji navode da aerodromi u Pekingu nisu pogođeni.

U Evropi, glavni aerodromi, uključujući Berlin, koji su ranije u petak obustavili sve letove, saopštili su da se polasci i dolasci nastavljaju.

Kompanije su ostavljene da krpe svoje sisteme i pokušavaju da procene štetu, čak i kada su zvaničnici pokušavali da suzbiju paniku isključivanjem pogrešne igre.

Kurc iz CrovdStrike-a rekao je u saopštenju da su njegovi timovi „potpuno mobilisani“ da pomognu pogođenim klijentima i da je „primenjena popravka“.

Ali Oli Bakli, profesor na britanskom Univerzitetu Lafboro, bio je jedan od mnogih stručnjaka koji su doveli u pitanje lakoću uvođenja odgovarajućeg rešenja.

„Dok iskusni korisnici mogu da implementiraju zaobilazno rešenje, nepraktično je očekivati da to urade milioni“, rekao je on.

Drugi stručnjaci kažu da bi incident trebalo da podstakne široko preispitivanje o tome koliko su društva oslonjena na nekoliko tehnoloških kompanija za takav niz usluga.

„Moramo da budemo svesni da takav softver može biti čest uzrok kvara za više sistema u isto vreme“, rekao je Džon Mekdermid, profesor na Univerzitetu Jork u Britaniji.

On je rekao da infrastruktura treba da bude dizajnirana „da bude otporna na takve probleme zajedničkog razloga“.