Austrija objašnjava zašto ne može da zabrani ruski gas

Austrija objašnjava zašto ne može da zabrani ruski gas

Austrija ne može sebi priuštiti da zabrani uvoz ruskog gasa u okviru sankcija Moskvi, izjavio je njen ministar finansija Magnus Bruner. Mnoge zapadne države, uključujući članice EU, uvele su široka ekonomska ograničenja Rusiji kao odgovor na njenu vojnu kampanju u Ukrajini.

Bruner je u petak za CNN rekao da njegova zemlja podržava „sve sankcije“ Moskvi, ali „ne gasni embargo“.

„Kada vas sankcija pogodi više od one na koju se sankcija odnosi, mislim da nema mnogo koristi“, rekao je on.

On je dodao da su austrijske industrije toliko zavisne od ruskog gasa da „nemaju izbora“.

Prošlog meseca, EU je predstavila plan za postepeno ukidanje oslanjanja na ruski gas do 2030. godine, ali se zaustavila na momentalnoj zabrani uvoza. Ekonomska sila bloka, Nemačka, kao i druge članice Centralne i Istočne Evrope, ostaju zavisne od ruske energije.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek upozorio je u martu da bi odmah prekid uvoza ruskog gasa i nafte mogao da izazove „masovnu nezaposlenost, siromaštvo, ljude koji ne mogu da zagreju svoje domove“.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je članice EU da usvoje „jasan raspored“ za zabranu ili smanjenje upotrebe ruske nafte i gasa.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.