Arm daje optimističnu prognozu za celu godinu uprkos slabijim izgledima u trećem kvartalu

Arm daje optimističnu prognozu za celu godinu uprkos slabijim izgledima u trećem kvartalu

Arm Holdings, kompanija poznata po prodaji dizajna i intelektualne svojine za kreiranje računarskih čipova koji pokreću većinu mobilnih telefona širom sveta, dala je u sredu prognoze prodaje za treći fiskalni kvartal ispod očekivanja Volstrita. Razlog za to, kako su naveli, leži u velikom poslu koji će verovatno ispasti kasnije nego što se prvobitno očekivalo.

Akcije Arma su pale za 7,7% na 50,17 dolara u produženom trgovanju nakon ovih vesti.

Međutim, kompanija je istovremeno prognozirala fiskalnu prodaju tokom cele godine koja je nadmašila očekivanja Volstrita. Ova optimistična prognoza za celu godinu dolazi usled porasta kompanija koje dizajniraju nove čipove usred procvata primene veštačke inteligencije.

Nedavno ponovno ušavši na berzu u septembru, Arm se suočava s izazovima novih računovodstvenih pravila koja utiču na način na koji moraju da priznaju prihode od velikih, višegodišnjih ugovora o licenci.

U svom pismu akcionarima, najviši rukovodioci kompanije Arm su naveli da „profili priznavanja prihoda za buduće sporazume podležu promenama.“

Analitičari ukazuju na određenu nepredvidljivost u proceni budućih prihoda kompanije, koja je sa više od 65 milijardi dolara tržišne vrednosti nakon inicijalne javne ponude bila znatno veća u odnosu na njen očekivani godišnji prihod od bilo koje druge kompanije za proizvodnju čipova.

Ben Bajarin, izvršni direktor i glavni analitičar u Creative Strategies, ističe da postoje pitanja o održivom rastu kompanije i da je situacija nepredvidiva, navodeći: „Još uvek postoje pitanja o tome da li postoji narativ održivog rasta za ovu kompaniju. Kvartal izgleda dobro, ali smernice nisu izgledale dobro – mi zapravo ne razumemo kako izgleda ciklus kupaca.“

Ipak, glavni finansijski direktor Arma, Džejson Čajld, ističe da postoji „zaista, zaista jaka potražnja“ za čipovima, naročito u oblasti generativne veštačke inteligencije.

Arm je naveo da očekuje fiskalnu prodaju tokom cele 2024. godine u rasponu s srednjom tačkom od 3,02 milijarde dolara, što premašuje očekivanja analitičara. Za treći fiskalni kvartal, Arm predviđa raspon prihoda sa srednjom tačkom od 760 miliona dolara, što je nešto niže od očekivanja analitičara.

Za drugi fiskalni kvartal završen u septembru, Arm je zabeležio rast prihoda od 28% na 806 miliona dolara, što je nadmašilo očekivanja analitičara. Korigovani profit od 36 centi po akciji takođe je premašio očekivanja.

Arm trenutno proširuje svoju prisutnost izvan tržišta čipova za mobilne telefone, šireći se u oblasti kao što su serveri u centrima podataka i čipovi za personalne računare. Nedavno se spekuliše da će Nvidia koristiti tehnologiju Arma u izazovu za Intel na tržištu personalnih računara.

Iako Arm ima dva glavna izvora prihoda – naknadu za licenciranje i honorare za svaki prodati čip s njihovom intelektualnom svojinom, prihodi od autorskih prava za drugi kvartal opali su zbog prezasićenosti tržišta čipova, što je i dalje izazov za industriju čipova. Arm planira da poveća prihode od autorskih prava ulaskom na tržišta gde se čipovi prodaju po višim cenama.