Argentina otvara ključni gasovod kako bi preokrenula energetski deficit

Argentina otvara ključni gasovod kako bi preokrenula energetski deficit

Argentina je u nedelju otvorila prvu fazu gasovoda koji će prenositi prirodni gas od formacije Vaka Muerta u zapadnoj Argentini do provincije Santa Fe preko provincije Buenos Ajres, što je suštinski posao za preokret značajan energetski deficit zemlje, prenosi Rojters.

Vaca Muerta, ogromna formacija iz škriljaca veličine Belgije koja se nalazi u Patagoniji, smatra se ključnom za povećanje snabdevanja te južnoameričke zemlje gasom i smanjenje potrebe za skupim uvozom. Ima druge rezerve nekonvencionalnog gasa u svetu i četvrte u nafti.

Zemlja, čije su se devizne rezerve centralne banke smanjile do opasnog minimuma, registrovala je deficit od 5 milijardi dolara u bilansu trgovine energijom u 2022. jer treba da uvozi energiju tokom meseci najveće potrošnje.

Završetak prve faze gasovoda, koji počinje u provinciji Neuken i stiže do provincije Buenos Ajres, dodaje 11 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ovo će se udvostručiti kada se postrojenja za kompresiju instaliraju u Tratajenu, u provinciji Neukuen, iu Salikuelou, u provinciji Buenos Ajres.

Inauguracija dolazi u trenutku kada vladajuća peronistička partija ima za cilj da se drži vlasti na predstojećim oktobarskim izborima, dok se zemlja otežava od inflacije od 114 odsto. Ministar ekonomije Serhio Masa, koji često govori o ekonomskim prednostima gasovoda, traži mesto predsednika u, kako anketari predviđaju, tesnoj trci.

„Ovaj rad (…) je početak promena u ekonomskoj i energetskoj matrici Argentine“, rekao je Masa na ceremoniji inauguracije održanoj u fabrici za kompresiju gasa oko 30 kilometara (18,64 milje) od Salikela u okviru proslave Dan nezavisnosti Argentine. „Nećemo više da uvozimo gas u brodovima jer ćemo koristiti gas iz našeg podzemlja.

Predsednik državne energetske kompanije Energia Argentina, Agustin Gerez, rekao je novinarima nakon događaja da će raspisivanje tendera za drugu deonicu gasovoda do San Džeronima u provinciji Santa Fe biti raspisano u septembru, a završetak se očekuje između marta i aprila 2024. Ovo će povećati transportni kapacitet za 44 miliona kubnih metara dnevno, što je značajno poboljšanje koje omogućava uvoz dizela i tečnog prirodnog gasa (LNG).

Sa novim gasovodom koji je u funkciji, zemlja očekuje da će dostići neto nulu u svom energetskom bilansu 2024. i ostvariti suficit 2025. godine, prema zvaničnim procenama.