Aprilski prihod giganta čipova TSMC-a skočio je 60% u odnosu na isti period prošle godine

Aprilski prihod giganta čipova TSMC-a skočio je 60% u odnosu na isti period prošle godine

Tajvanski gigant čipova TSMC saopštio je u petak da je prihod u aprilu skočio za skoro 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, podstaknuvši ogroman talas potražnje za naprednim poluprovodnicima koji se koriste u hardveru veštačke inteligencije.

Taivan Semiconductor Manufacturing Compani kontroliše više od polovine svetske proizvodnje čipova i snabdeva ih za sve, od Apple-ovih iPhone-a do Nvidijinog vrhunskog hardvera veštačke inteligencije.

Konsolidovani prihod za april iznosio je „približno 236,02 milijarde NT$ (7,2 milijarde američkih dolara)… povećanje od 59,6 odsto u odnosu na april 2023.“, navodi se u saopštenju kompanije.

Ovo se poredi sa skokom od 34,3 odsto u martu u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanija je prošlog meseca saopštila da je prihod u prvom tromesečju porastao za 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 18,87 milijardi dolara, a očekuje rast od 27,6 odsto u drugom.

Divlji uspeh OpenAI-ovog ChatGPT-a izazvao je zlatnu groznicu AI, sa porastom potražnje širom sveta za najsavremenijim čipovima potrebnim za obuku i pokretanje AI usluga.

TSMC dominira globalnom industrijom čipova, a najveći deo njegovih fabrika nalazi se na Tajvanu, ostrvu pod vlastitom samoupravom na koje pravo polaže susedna Kina.

Peking je saopštio da neće isključiti upotrebu sile kako bi Tajvan stavio pod svoju kontrolu, a poslednjih godina je pojačao pritisak slanjem rekordnog broja ratnih aviona i mornaričkih plovila oko ostrva.

Lanac snabdevanja poluprovodnicima je veoma ranjiv na šokove, a zabrinute vlade su lobirale TSMC da premesti više proizvodnje sa Tajvana.

Posebno su Sjedinjene Države učinile ogroman napor, donijevši Zakon o čipovima i nauci 2022. godine kako bi se remontovala industrija poluprovodnika na američkom tlu.

Američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo rekla je u sredu tokom saslušanja u Predstavničkom domu SAD o budžetu ministarstva da bi invazija na Tajvan od strane Kine i zaplena TSMC-a bili „apsolutno razorni“ po američku ekonomiju.

„Trenutno Sjedinjene Države kupuju 92 odsto svojih vodećih čipova od TSMC-a na Tajvanu“, rekla je ona. „Oni su mnogo ispred svega što mi radimo u Sjedinjenim Državama.

TSMC je u aprilu najavio planove za treću fabriku u Sjedinjenim Državama, podižući svoje ukupne investicije u Sjedinjenim Državama na 65 milijardi dolara.

Njeni američki projekti su se suočili sa preprekama u protekloj godini, koje je kompanija pripisala nedostatku ljudskih resursa, jer pravljenje čipsa zahteva visoko specijalizovane veštine.

Ali ako uspeju, TSMC fabrike u Arizoni bi bile prvi put da će se supernapredni čipovi praviti na američkom tlu, prema Raimondou.

Ove godine, TSMC je takođe pokrenuo novu fabriku vrednu 8,6 milijardi američkih dolara na južnom japanskom ostrvu Kjušu – udar za Japan koji se takmiči sa Sjedinjenim Državama i Evropom da pridobije kompanije za proizvodnju poluprovodnika ogromnim subvencijama.

Takođe planira još jedan japanski objekat u Kumamotu za naprednije čipove.

Kao i geopolitičke brige, pretnja su i prirodne katastrofe.

Veliki zemljotres prošlog meseca na Tajvanu takođe je doveo do niza mejlova koje je TSMC poslao kako bi uverio kupce da postoji minimalan uticaj na njegove proizvodne linije.