Apple ponovo preuzima krunu kao najvrednija kompanija na svetu

Apple ponovo preuzima krunu kao najvrednija kompanija na svetu

Američki tehnološki div Apple zadržao je status najvrednije kompanije na svetu, prema podacima Nasdaka. Njegova tržišna kapitalizacija dostigla je impresivnih preko 3,5 biliona dolara, što je najviši nivo ikada zabeležen za bilo koju javno trgovinu kompaniju. Ovaj uspeh označava kontinuirani rast i dominaciju Apple-a na globalnom tržištu.

U sredu, akcije proizvođača iPhone-a trgovale su se po ceni od skoro 232 dolara po akciji, što je rezultiralo tržišnom kapitalizacijom od 3,543 biliona dolara. Prethodni rekord u tržišnoj kapitalizaciji držala je kompanija Majkrosoft, sa vrednošću od 3,475 biliona dolara. Apple je već ostvario prethodne rekordne procene, prvo dostigavši tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara u avgustu 2018. godine, zatim 2 biliona dolara dve godine kasnije, da bi prošlog juna prešao i granicu od 3 biliona dolara.

Iako je Apple imao izazove u prodaji iPhone-a i suočavao se sa konkurencijom drugih tehnoloških kompanija, uspeo je da održi svoju poziciju kao lider na tržištu. Tokom ove godine, akcije Apple-a su beležile rast, posebno nakon predstavljanja nove grupe veštačke inteligencije nazvane „Apple Intelligence“ 10. juna. Ove AI funkcije, koje uključuju partnerstvo sa OpenAI-om i unapređenja za iOS 18 operativni sistem i iPhone 16, privukle su pažnju investitora i analitičara.

Viši analitičar kompanije Vedbush Securities, Dan Ives, izjavio je da bi uvođenje AI funkcija moglo značajno povećati procenu vrednosti kompanije Apple na 4 biliona dolara sledeće godine. Ives je naglasio značaj ovog koraka za Apple, ističući da bi to moglo označiti početak nove ere rasta za kompaniju.

Uprkos tržišnim izazovima i konkurenciji, Apple je uspeo da ostvari impresivan uspon i očuva svoju poziciju kao lider u tehnološkom sektoru. Sa kontinuiranim inovacijama i usmeravanjem ka unapređenju veštačke inteligencije, Apple nastavlja da postavlja standarde u industriji i ostvaruje značajan finansijski uspeh.