Ukrajinsko žito za Liban u skladu sa ratnim sporazumom odloženo

Ukrajinsko žito za Liban u skladu sa ratnim sporazumom odloženo

BEJRUT — Planirani dolazak prvog broda za žitarice koji će napustiti Ukrajinu i preći Crno more u skladu sa ratnim sporazumom u nedelju je odložen, saopštili su ministar libanske vlade i ambasada Ukrajine.

Uzrok kašnjenja nije odmah bio jasan i Marine Traffic, koji prati saobraćaj plovila i lokacije brodova na moru, pokazao je Razoni pod zastavom Sijera Leonea na sidru u Sredozemnom moru u blizini Turske.

Libanski ministar saobraćaja Ali Hami tvitovao je da je brod „koji je, prema onome što se pričalo, trebalo da stigne do luke Tripoli u Libanu“ promenio status. Hamie je odbio da komentariše dalje kada ga je kontaktirala agencija Asošiejted pres.

Brod je prošlog ponedeljka otišao iz Odese noseći ukrajinski kukuruz, a kasnije je prošao inspekciju u Turskoj. Trebalo je da stigne u severnu luku Tripoli u nedelju oko 10 časova. Prema Marine Traffic-u, brod je u subotu promenio status u „narudžbina“, što znači da je brod čekao da neko kupi kukuruz.

Ukrajinska ambasada u Bejrutu saopštila je da je dolazak broda odložen, dodajući da će „ažuriranje ceremonije biti poslato kasnije kada dobijemo informaciju o tačnom danu i vremenu dolaska broda“.

Pošiljka koja je trebalo da stigne u Liban dolazi u vreme kada ta mala mediteranska nacija pati od krize bezbednosti hrane, sa rastućom inflacijom hrane, nestašicom pšenice i redovima za hleb. Brod prevozi oko 26.000 tona kukuruza za ishranu pilića.

Prolazak broda bio je prvi u okviru sporazuma koji su posredovali Turska i Ujedinjene nacije sa Rusijom i Ukrajinom. Četiri strane su prošlog meseca potpisale sporazume o stvaranju bezbednih crnomorskih koridora za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji su očajnički potrebni, dok se rat Rusije protiv njenog suseda nastavlja.

Najgora ekonomska kriza u Libanu u njegovoj modernoj istoriji, koja je počela krajem 2019, ostavila je tri četvrtine njegovog stanovništva da živi u siromaštvu, dok je libanska funta izgubila više od 90 odsto svoje vrednosti.

Ekonomski slom koji je ukorenjen u decenijama korupcije i lošeg upravljanja pogoršala je ogromna eksplozija u avgustu 2020. koja je uništila bejrutsku luku i glavne silose za žito u zemlji unutar tog velikog pogona. Veliki delovi silosa su se urušili poslednjih dana nakon požara izazvanog ostacima žitarica koji su počeli da fermentiraju i zapalili se na letnjoj vrućini prošlog meseca.

Libanski zvaničnici su prošle nedelje rekli da je Razoni trebalo da napusti Ukrajinu i krene u Liban 24. februara, ali je odlazak odložen zbog rata koji je izbio nekoliko dana kasnije.

U petak su još tri broda koji su prevozili hiljade tona kukuruza napustili ukrajinske luke i putovali miniranim vodama ka inspekciji njihovog odloženog tereta, što je znak da je međunarodni sporazum o izvozu žitarica zadržao od kada je Rusija napala Ukrajinu, polako napreduje.

Još četiri broda koji su prevozili poljoprivredni teret koji je zadržao rat u Ukrajini dobila su u nedelju dozvolu da napuste crnomorske luke u zemlji.