Tesla očekuje nove investitore nakon podele akcija

Tesla očekuje nove investitore nakon podele akcija

NjUJORK – Tesla deli svoje akcije 3 za 1, tako da će nakon zatvaranja trgovanja u utorak investitori dobiti dve dodatne Tesline akcije za svaku koju su posedovali od 17. avgusta. U teoriji, to bi trebalo da padne Teslinu cenu akcija za oko dve trećine pre trgovanje počinje u sredu, piše AP.

Podela akcija ne čini kompaniju vrednijom ili profitabilnijom. Tesla se ove godine pridružuje berzanskim teškašima Amazonu i kompaniji Google Alphabet u podeli njihovih skupih akcija.

Kompanije koriste podjelu akcija kada njihova cijena dionica postane previsoka da bi mali investitori mogli kupiti pojedinačne dionice ili kada kompanija želi više dionica na tržištu kako bi im olakšala trgovinu.

Zaposleni koji drže deonice kompanije takođe mogu imati koristi ako novi investitori povećaju cenu. Niže cene bi takođe trebalo da olakšaju prodaju akcija.

Tesline akcije trgovale su se za više od 1.000 dolara kada je kompanija u martu objavila nameru da podeli akcije. To je malo strmo za većinu maloprodajnih investitora. Neke brokerske kuće dozvoljavaju investitorima da kupuju deliće udela, ali ne sve.

Kompanije koje podele svoje akcije imaju tendenciju da nadmaše šire tržište u periodima od tri, šest i 12 meseci nakon objave podele, prema izveštaju BofA Global Research objavljenom u martu. Od 1980. godine, 12-mesečni učinak kompanija koje su podelile svoje akcije više je nego udvostručio S&P 500.

Akcije Tesle su u utorak završile na 889,36 dolara i pale su za oko 16% na godišnjem nivou. Cena oko 296 dolara, iako još uvek nije baš jeftina, mogla bi da privuče više investitora da kupe akcije.

Svaki investitor u Teslu delimično se kladi na živog izvršnog direktora kompanije Elona Maska, koji je uspeo da Teslu učini najvrednijim proizvođačem automobila na svetu, a sebe najbogatijim čovekom na svetu, prema Forbsu.

Ali vožnja može postati neravnina sa Muskom kao volanom. U aprilu je Musk sklopio dogovor o kupovini društvene mreže Tviter. Neki Teslini investitori su prodali svoje akcije, zabrinuti da će Musk biti ometen od upravljanja Teslom ako posao prođe. Akcije su krajem maja pale na čak 620 dolara.

Musk je od tada obavio razgovor i želi da izađe iz ugovora. Spor ide na sud u oktobru. Tesline akcije su počele da se oporavljaju u julu, podstaknute zaradom u drugom kvartalu boljom od očekivane i ukupnim uzlaznim trendom na berzi.

Amazon i Alphabet, roditelj Gugla, podelili su svoje akcije 20 za 1 u poslednjih nekoliko meseci. Obe kompanije su se povukle u velikom skupu za velike tehnološke akcije nakon početnog šoka od pandemije, a njihove akcije su porasle severno od 2.000 dolara.

Akcije Alphabeta su porasle za 2% od kada je podela akcija stupila na snagu 18. jula, ali su i dalje u padu za oko 20% tokom godine. Gugl je u drugom kvartalu imao najsporiji rast prihoda u poslednje dve godine, što je znak da su se vetrovi koji su pokretali velike tehnološke kompanije tokom pandemije pomerili u izazovnom novom pravcu.

Akcije Amazona su porasle za skoro 9% od kada je podela stupila na snagu 6. ​​juna, ali kao i Alphabet, kompanija se suočila sa izazovima i njene akcije su pale za skoro 20% do danas. Potrošači su promenili svoje ponašanje i troše više na usluge, a manje na robu. Kao i mnoge kompanije, Amazon je video da su sopstveni troškovi značajno porasli.